Slimme tech en sprekende avatars: wat brengt CES ons dagelijks leven?

Slimme tech en sprekende avatars: wat brengt CES ons dagelijks leven?

Van een op AI bestuurde avatar tot het broertje van de AirPods, het valt allemaal te bewonderen op de CES 2024 in de Beurs van Berlage. Maar hoe relevant zijn deze nieuwe technologieën voor ons dagelijks leven?

“Jongeren vinden het steeds lastiger om goed te communiceren,” geeft Susan, trainer bij Dialogue Training, aan. Uit onderzoek blijkt dat de soft skills van jongeren door de komst van mobiele telefoons zwaar achteruit zijn gegaan. Dat is nog knap lastig als je bijvoorbeeld in een bank werkt en dagelijks met mensen in contact moet zijn. Om hen hierbij te helpen, heeft Dialogue Training een op AI bestuurde avatar gecreëerd. “Op deze manier kunnen jongeren met de AI-avatar hun soft skills oefenen.”

De AI-avatar is maar één van de vele innovatieve ideeën die op de Consumer Electronics Show te zien zijn. Jonge start-ups laten hier zien wat ze in hun mars hebben. Het evenement, dat in de Beurs van Berlage plaatsvindt, moet worden gezien als een voorronde. De grote finale vindt begin 2025 plaats in Las Vegas. Op dit internationale podium zullen de Nederlandse start-ups in contact komen met start-ups uit andere landen. In totaal doen ongeveer 160 landen mee aan het evenement in Las Vegas.

Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken geeft op de website van de Rijksoverheid aan: “Nederlandse groeibedrijven krijgen soms moeilijk voet aan de grond als ze de internationale markt opgaan. De CES-deelname is een belangrijke steun in de rug.” De deelnemers van CES Unveiled zullen de komende maanden een trainingsprogramma volgen dat wordt aangeboden door het ministerie van Economische Zaken. Hierin zullen ze worden klaargestoomd voor het internationale podium.

En die op AI bestuurde avatar? Helpt die jongeren echt om beter te communiceren? “Je zou natuurlijk kunnen stellen dat het probleem nu wéér wordt opgelost door iets digitaals te creëren, maar het werkt gewoon echt goed,” vertelt Susan.

Benieuwd naar hoe de avatar klinkt? Luister dan vooral naar de reportage.

Over de auteur