Dakloosheid neemt toe in steeds diversere vormen

Dakloosheid neemt toe in steeds diversere vormen

Foto: Asaiah Goldstein

Het aantal daklozen in Nederland blijft hoog, zo blijkt uit de recente ETHOS-telling van Hogeschool Utrecht en het Kansfonds die afgelopen donderdag 10 oktober bekend werd gemaakt. In 55 gemeenten werden 6.063 dak- en thuisloze mensen geregistreerd. Deze telling, die deel uitmaakt van een breder initiatief om dakloosheid beter in kaart te brengen, toont aan dat de grootste groep daklozen niet op straat leeft, zoals vaak gedacht, maar verblijft bij vrienden of familie, in vakantiewoningen of in een tijdelijke opvang.

Nog iets wat opvalt is dat bijna een derde van de volwassen daklozen vrouw is. Vaak ook samen met hun kinderen.  Er is dus een enorme diversiteit aan dakloosheid, van bijvoorbeeld arbeidsmigranten tot alleenstaande ouders die hun thuis hebben verloren na een scheiding of geweld.

Volgens Willem van Sermondt, programmaleider bij Kansfonds, is het doel om voor 2030 dakloosheid volledig uit te bannen. Toch blijkt uit de cijfers die bekend zijn geworden dat dit nog een grote uitdaging is. ‘’Ik denk dat we dakloosheid meer als een woonprobleem moeten zien dan een zorgprobleem, pas dan kunnen we echt stappen zetten’’ aldus Van Sermondt.

De resultaten van de telling vormen eigenlijk de basis voor regionale beleidsplannen en afspraken met woningcorporaties om meer woonruimte te maken voor vooral de kwetsbaarste groepen. In 2025 vindt de derde telling plaats. Hier sluiten nog meer gemeenten bij aan, en zo hopen de Hogeschool Utrecht en het Kansfonds dat er nog meer informatie bekend wordt en dat de dakloosheid snel verminderd kan worden. Over de oorzaken van de toename van de dakloosheid heeft Asaiah Goldstein een reportage gemaakt.

 

Over de auteur

Asaiah Goldstein

Mijn naam is Asaiah India Goldstein, en ik ben een enthousiaste en nieuwsgierige tweedejaars studente Journalistiek van 21 jaar oud met een achtergrond in de acteurswereld. Twee jaar geleden heb ik de toneelschool afgerond, en daar heb ik geleerd om mijzelf in te leven in verschillende rollen en personen en om verhalen tot leven te brengen. Deze opleiding en ervaringen hebben mij geïnspireerd om de wereld en alles wat zij met zich mee brengt te ontdekken. Mijn interesses zijn zeer divers en weerspiegelen eigenlijk al mijn nieuwsgierigheid naar de wereld. Ik ben gefascineerd door kunst en cultuur in alle vormen, reizen, en ik vind het heel erg belangrijk dat er veel inclusiviteit en diversiteit in de media is. Tegelijkertijd heb ik ook een grote interesse in misdaadverhalen en het recht. Hier wil ik mijzelf ook verder in gaan verdiepen tijdens de opleiding. Ik streef ernaar om verhalen te vertellen waarin de stemmen van diverse gemeenschappen en culturen gehoord worden. Als journalist hoop ik mensen en culturen dichter bij elkaar te kunnen brengen. Mijn achtergrond in de acteursopleiding heeft ervoor gezorgd dat ik sterke communicatieve vaardigheden heb ontwikkeld en dat ik verhalen met empathie en diepgang kan benaderen. Wellicht lees je in de toekomst een artikel van mij in de theaterkrant, of zie je mij terug bij BNN of als misdaadjournalist.