Kans op oprichting Bektasji staat blijkt klein

Kans op oprichting Bektasji staat blijkt klein

Vlag van Albanië

Edi Rama, premier van Albanië, riep ongeveer een maand geleden uit dat de Bektasji in Albanië een eigen staat krijgen. De volgers van deze islamitische stroming zouden een stuk land krijgen, vijf keer zo klein als Vaticaanstad, met soepelere regels dan andere islamitische landen. Toch is de kans dat deze staat er werkelijk komt volgens kenners klein.

In veel Westerse media stond er eind september dat ‘er een nieuw land bij komt’. Onder andere New York Times en Deutsche Welle berichtten dat premier Edi Rama plannen had aangekondigd voor een nieuw land, een Vaticaanstad voor de Bektasji, volgers van een soefitische stroming van de islam. Dit zou het eerste islamitische land zijn zonder alcoholverbod of hijab-plicht, het paspoort zou groen worden en de baba (geestelijk leider van de Bektasji) zou de leider worden. Allemaal mooie beloftes, maar een strak plan blijft weg.

Dat plan is er nog steeds niet, wat tot frustratie bij Albaniërs leidt. Onderzoeksjournalist Vladimir Karaj: ‘Uit mijn onderzoeken is het duidelijk dat dit land niet nodig is. Je speelt met de religieuze samenwerking in Albanië, terwijl dat het enige is dat hier wel goed gaat.’ Afgelopen maandag is Ilir Mata, voormalig premier, president én parlementsleider, opgepakt voor corruptie. Het aanpakken van die corruptie zou volgens Karaj de prioriteit moeten zijn. En daar zijn de Albaniërs het mee eens: ‘89 procent van de Albaniërs wil dit land niet, en zelfs 71% van de Bektasji zit er niet op te wachten,’ zegt Karaj.

Bestuurskundige Dr. Kushtrim Istrefi vermeldt op de blog van de European Journal of International Law, het belangrijkste wetenschappelijke tijdschrift voor internationaal recht, dat de kans op het land klein is. Er is in principe niks dat het ontstaan van de staat tegen kan houden, maar omdat de Albanese grondwet aangepast moet worden lijken de reacties van de inwoners het tegen te houden. Als het land dan toch ontstaat, is hij sceptisch of het land ook werkelijk erkenning zou krijgen van andere landen, wat nodig is voor bijvoorbeeld toetreding tot de Verenigde Naties.

Kijk hier de videoreportage waarin redacteur Bram verder ingaat op de kwestie of je zomaar een land uit mag roepen:

About The Author

Bram Wissink

Bram Wissink (1999) is een beginnend journalist aan de Hogeschool Utrecht. Bram is 25 jaar oud en woont in Arnhem. Hun interesses liggen vooral bij politieke journalistiek, langdurige onderzoeksjournalistiek, en LGBTQ+-onderwerpen. Bram is geboren en opgegroeid in het Achterhoekse Eibergen. Na een VWO-opleiding in Zutphen heeft die tijdens hun studie Geschiedenis afwisselend in Arnhem en Nijmegen gewoond. Tijdens die studie heeft Bram ontdekt dat hun passie bij journalistiek ligt. Hen heeft enkele artikelen geschreven en redactiewerk verricht op vrijwillige basis. Hierna volgde Bram een stage bij Follow the Money en heeft die freelancewerk gedaan voor verschillende platforms.