De weg naar een duurzaam 2030: nieuwe asfaltcentrale in Nijkerk

De weg naar een duurzaam 2030: nieuwe asfaltcentrale in Nijkerk

Opgebroken weg, die weer wordt aangelegd

Van Gelder Groep opent 24 oktober in Nijkerk een nieuwe duurzame asfaltcentrale. Volgens Van Gelder is dit de meest duurzame asfaltcentrale van Nederland. De nieuwe fabriek maakt gebruik van nieuwe technieken waardoor er duurzamer geproduceerd kan worden.

De nieuwe installatie verbruikt 30% minder gas dan de oude. Volgens Van Gelder behalen ze die besparing op meerdere manieren. ‘’Met deze nieuwe ontwikkelde techniek maken we het asfalt op 130 graden, in plaats van op de gebruikelijke 180 graden’’, zegt Van Gelder. Verder zorgen 3000 zonnepanelen voor de verwarming tijdens het productieproces en van de kantoren. In deze energiezuinige centrale kan Van Gelder 100% biobased en gerecycled asfalt produceren.

Koning  Willem-Alexander opent de nieuwe asfaltcentrale en krijgt daarna een rondleiding. Tijdens de rondleiding krijgt hij uitleg over het productieproces en spreekt hij met medewerkers van het laboratorium.

2030: klimaatneutraal en circulair werken

Jaarlijks gaat Van Gelder in de nieuwe centrale 450.000 ton duurzaam asfalt produceren. Dat is 7% van het totale jaarlijkse asfaltproductie van Nederland. Daarmee draagt het Nederlandse familiebedrijf bij aan het verduurzamen van de Nederlandse bouw- en infrasector. Dit is dan ook hard nodig, want in 2030 wil de overheid klimaatneutraal zijn en circulair werken. Volgens de Rijksoverheid betekent dat het volgende: ‘’Werken zonder afval en met hergebruik van grondstoffen. We streven daarom naar hoogwaardig gebruik en hergebruik van materialen. Ook benutten we steeds vaker duurzaam geproduceerde materialen. We verlagen daarmee de CO2-uitstoot en de impact op het klimaat.’’

Waarom duurzaam?

De opening van de nieuwe asfaltcentrale is dus een innovatieve en impactvolle stap in het behalen van het doel om in 2030 klimaat neutraal en circulair te werken. Dat is dan ook hard nodig, want de totale foodprint van gebouwen en infrastructuur is zelfs 39%, volgens onderzoek van IEA50. In de onderstaande explainer onderzoekt verslaggever Nina Bakker samen met Hoogleraar Supply Chain Management van de Tilburg University, Henk Akkermans (60) uit waarom is het belangrijk dat de Nederlandse infrastructuur verduurzaamd?

 

Over de auteur

Nina Bakker

Mijn naam is Nina Bakker, ik ben studente journalistiek aan de Hoge School Utrecht. Ik ben geboren en woonachtig in Gorinchem. Momenteel ben ik 18 jaar. Voor mijn studie heb ik eerst de mavo (Cum Laude) en daarna de havo afgerond. Voor mijn mavo heb ik het jaarboek gemaakt van mijn examenjaar. In mijn eerste jaar als journalistiek student wil ik vooral basiskennis opdoen over het vak. Het maken van een eigen nieuwswebsite op SvJ media sluit hier ook mooi op aan, want als je iets in de praktijk veel doet leer je ook sneller. Ik heb dan ook erg veel plezier in het werk wat ik hiervoor moet verrichten. Mijn journalistieke interesses liggen vooral bij mode en cultuur. Ik ben hier in mijn vrije tijd dan ook graag mee bezig. Een voorbeeld hiervan is dat ik een bijbaantje heb bij de Douglas. Op het eerste gezicht is het misschien geen journalistiek werk, maar je bent wel continu bezig de klant te ondervragen om een product te zoeken wat goed bij die klant past. Het werk bij een parfumerie is natuurlijk ook iets wat weer aansluit bij het werk op een moderedactie. Voor info: nina.bakker@student.hu.nl