Vrouwen zijn nog altijd ondervertegenwoordigd in de wereld van patenten, waar wetenschappelijke ontdekkingen worden omgezet in toepassingen voor het bedrijfsleven en de maatschappij.
Al jarenlang beginnen iets meer vrouwen dan mannen aan een universitaire studie, en volgens cijfers behalen vrouwen gemiddeld hogere cijfers en maken ze hun studie vaker af. In 2022 was 54 procent van de afgestudeerden vrouw. Toch kiezen mannen vaker voor bètatechnische opleidingen, waar de meeste patenten uit voortkomen. Ondanks een stijging in het aantal vrouwen in bètavakgebieden, blijft het aandeel vrouwelijke patentaanvragers achter.
Onderzoek toont aan dat vrouwen op onderzoeksafdelingen van bedrijven vaker parttime werken, wat kan leiden tot minder onderzoekstijd. De meeste patentaanvragen worden ingediend in groepsverband, en die teams bestaan meestal uit mannen. In 74 procent van de teams die patenten aanvragen zit geen enkele vrouw, 26 procent van de teams is gemengd, en slechts 3 procent van de teams bestaat uitsluitend uit vrouwen.
Volgens het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren verdienen vrouwen in de wetenschap minder dan hun mannelijke collega’s en maken ze minder kans op hogere posities, zoals universitair hoofddocent of hoogleraar. Het netwerk brengt jaarlijks een rapport uit over de verdeling van mannen en vrouwen onder studenten, promovendi, docenten en hoogleraren aan Nederlandse universiteiten.
Op de Universiteit Maastricht vindt dit jaar het nationale Open Science Festival plaats. Het doel van het festival is om wetenschappelijke kennis en resultaten breder toegankelijk te maken. Bezoekers en organisatoren geven aan dat dit kan bijdragen aan een inclusievere wetenschap. In de reportage wordt gesproken met vrouwelijke wetenschappers en een vrouw die aangeeft moeite te hebben met de stap naar de wetenschap. Zij reflecteren op de vraag in hoeverre de wetenschap toegankelijk is voor vrouwen.