Illegale ontbossing in Brazilië gefinancierd door grote bedrijven

Illegale ontbossing in Brazilië gefinancierd door grote bedrijven

Grote bedrijven zoals onder andere Rabobank en Nestlé beweren een nultolerantiebeleid te hanteren bij de financiering van activiteiten die grootschalige ontbossing veroorzaken. Dit gebeurt in de Cerrado, een van de belangrijkste natuurgebieden in Brazilië. Echter, uit onderzoek van het financieele dagblad blijkt dat de Nederlandse bank zaken doet met honderden boeren die betrokken zijn bij illegale ontbossing.

De Cerrado is een bedreigd bos- en savannegebied in Brazilië dat ongeveer een kwart van het gehele landschap beslaat. Ondanks de bedreiging voor dit gebied, is er nog altijd sprake van toenemende ontbossing. In 2023 hebben de grootste banken ter wereld maar liefst 53 miljard dollar geïnvesteerd in bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de verwoesting van tropische bossen. Dat is 5 miljard meer dan het jaar ervoor.

Bedreiging van tropische bossen

Ook Nederlandse spelers, zoals Rabobank en pensioenfonds PFZW, financieren actief de vernietiging van het Amazonewoud door hun investeringen in de Zuid-Amerikaanse hout-, soja- en vleesindustrie. Dit heeft ernstige gevolgen voor het klimaat en de natuur.

Volgens het WWF leeft ongeveer 5% van alle plant- en diersoorten wereldwijd in de Cerrado. Verder leven er ook 83 inheemse bevolkingsgroepen en duizenden lokale gemeenschappen. De natuur in dit gebied is van cruciaal belang voor het levensonderhoud van deze volken. Ook ligt er in de bodem van de Cerrado veel CO2 opgeslagen, en daarnaast is het gebied van groot belang voor de zoetwatervoorziening van Brazilië. Acht van de twaalf Braziliaanse stroomgebieden ontspringen in de Cerrado. Het gebied levert 40% van de zoetwatervoorziening in het land.

Betrokkenheid Rabobank 

Uit onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat 326 boeren in totaal 753 leningen ontvingen van de Rabobank, nadat ze een sanctie hadden gekregen voor illegale ontbossing. Niet eerder werd de betrokkenheid van Rabobank bij illegale ontbossing zo sterk aangetoond.

Rabobank zelf heeft een document beschikbaar gesteld waarin zij een overzicht delen van waar zij momenteel staan op het gebied van natuuraanpak. Ook geven zij aan dat ze op zoek zijn gegaan naar manieren om boeren in staat te stellen hun positieve impact op de natuur te vergroten en hun negatieve impact te verkleinen. Dit doen ze met bijvoorbeeld de biodiversiteitsmonitor voor melkveehouderij en akkerbouw, de Open Bodem Index en het AGRI3 Fund.

Kijk hier de reportage over het protest van Milieudefensie op dinsdag 22 oktober: 

 

Over de auteur