Harris’ hoop tegen Trumps herstelbelofte

Harris’ hoop tegen Trumps herstelbelofte

Foto: Pexels

Wie zal het Witte Huis veroveren: Kamala Harris (60) of opnieuw Donald Trump (78)? De race om het Amerikaanse presidentschap belooft ongekend spannend te worden, in een diep gepolariseerd land waar de toekomst van Amerika op het spel staat.

De Amerikaanse krant The New York Times heeft de laatste peilingen gepubliceerd, die opnieuw een uiterst kleine marge tonen tussen Kamala Harris en Donald Trump.

In de VS wordt de president niet gekozen door de meeste stemmen van het volk, maar door het Kiescollege: een systeem van kiesmannen dat elk een staat vertegenwoordigt. Elke staat heeft een aantal kiesmannen, afhankelijk van zijn inwonertal, en doorgaans wint de kandidaat die in een staat de meeste stemmen behaalt, álle kiesmannen van die staat. Het systeem maakt dat enkele cruciale ‘swing states’ zoals Pennsylvania, Michigan en Arizona, waar de stemmen vaak gelijk verdeeld zijn, de uiteindelijke uitslag kunnen bepalen.

Make America Great Again

Trump, die zijn campagne runt op de belofte van een ‘Amerikaans herstel’ na de pandemie en inflatie, trekt vooral in conservatieve en landelijke gebieden een loyale achterban aan. Zijn strategie richt zich sterk op kiezers die wantrouwig staan tegenover overheidsbeleid en globalisering, en die zich afzetten tegen de progressieve koers van de Democraten.

Freedom

Harris, de eerste vrouwelijke vicepresident van Afro-Amerikaanse en Aziatische afkomst, speelt een dubbelrol in deze verkiezingen: ze moet haar plaats in de Democratische Partij versterken én een brug slaan naar gematigde kiezers die tot het laatste moment twijfelen.

De Harris-campagne zet dan ook zwaar in op Harris’ publieke profiel. Ze voert veel campagne in belangrijke battleground states waar haar verhaal van diversiteit en rechtvaardigheid weerklank vindt onder de kiezers, vooral in stedelijke gebieden en onder minderheden die in het verleden hun stem niet lieten horen.

Een verdeeld Amerika kiest zijn koers

De verkiezingen van 2024 zijn meer dan een race om het Witte Huis; ze vormen een referendum over de koers van de VS. Trump’s terugkeer op het politieke toneel symboliseert een conservatieve, populistische benadering die inzet op nationale belangen en traditionele waarden. Harris vertegenwoordigd een progressievere visie, die inzet op inclusie en hervormingen die inspelen op de behoeften van minderheden, jongeren en vrouwen.

Benieuwd naar Kamala Harris’ recente campagne-maanden? Wat zijn haar strategieën, belangrijkste thema’s en de uitdagingen die ze onderweg tegenkomt? In deze reportage onderzoek ik het Harris-effect. Beluister hieronder de volledige reportage:

 

In de audioreportage is de volgende muziek gebruikt::
Thomas Chalmers and Elizabeth Spencer
https://freemusicarchive.org/music/Thomas_Chalmers_and_Elizabeth_Spencer/Edison_Blue_Amberol_2652/The_star_spangled_banner/
Attribution-Noncommercial 3.0 United States License.

Over de auteur

Suzanne Borsboom

Suzanne Borsboom (2003) is een enthousiast journalist met een brede interesse in politiek. Ze wil nieuws toegankelijk en begrijpelijk maken voor iedereen en streeft ernaar de kloof tussen politiek en burger te verkleinen. Contact leggen met Suzanne kan via mail: suzanne.borsboom@student.hu.nl .