Nederland scoort hoog op de World Press Freedom Index. Wij staan op een 4e plek en dat wil zeggen dat de persvrijheid in Nederland heel goed is. Maar naast China lijken steeds meer landen hun invloed te willen uitoefenen op Nederland en niet alleen op de pers.
De AIVD bevestigt in een interview met NU.nl: ‘Landen hebben plannen en meer mogelijkheden om hun lange arm uit te strekken naar Nederland.’ Hiermee wordt bedoeld dat landen steeds minder bang zijn om hun macht te vertonen, dus bijvoorbeeld in Nederland. Het verschilt wat die ‘’macht’’ is. Het kan gaan over intimidatie, maar ook over mogelijke moorden. Volgens NCTV is er een vermoeden dat Iran achter de moord zit op Ahmad Mola Nissie in 2017. Hij was een Nederlands-Iraanse activist die zich kritisch uitte op het regime in Iran. Hij is op klaarlichte dag voor zijn huis in Den Haag neergeschoten.
Iran is een van de zes landen die zich het meest bemoeit met wat er in Nederland gebeurt. De andere vijf zijn: China, Eritrea, Marokko, Rusland en Turkije. Christopher Houtkamp, onderzoeker bij Instituut Clingendael, vertelt: ‘Het gebeurt veel meer dan wij denken. Niet iedereen meldt zich die last heeft van intimidatie vanuit andere landen.’ Via social media is het steeds makkelijker geworden om mensen op te sporen. ‘Zelfs een land als Sierra Leone doet hier aan mee en dat is een van de armste landen ter wereld.’
Dat je kan zeggen wat je wil is in Nederland heel normaal, maar door de almaar groeiende social media kan een buitenlands regime je makkelijk volgen. Het is dus niet Nederland zelf waar het gevaar van het vrije woord ligt, maar bij landen die geen kritiek willen. Als je denkt dat je gevlucht bent voor een regime. Ze kijken en luisteren altijd mee. Ook in Nederland.