het huwelijk tussen partners van gelijk geslacht wereldwijd

het huwelijk tussen partners van gelijk geslacht wereldwijd

bron: pexels

Het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is in Nederland al meer dan 20 jaar een bekend fenomeen, maar dit geldt niet voor elk land. In 36 landen ter wereld is dit huwelijk legaal via zowel wetgeving als rechterlijke uitspraken. In Afrika en Azië zie je terug dat veel van de landen in deze continenten het nog niet gelegaliseerd hebben.

1 april 2001. Dit was de dag waarop de eerste burgerlijke huwelijken tussen partners van gelijk geslacht ter wereld afgesloten werden. Het was in het stadhuis van Amsterdam waar vier bruidsparen, zes mannen en twee vrouwen, zich lieten huwen door de Amsterdamse burgermeester Job Cohen. Volgens het Amsterdamse stadsarchief vertelde Cohen tijdens zijn toespraak “Wij zijn in Nederland tot het inzicht gekomen dat een belangrijke verbintenis als het huwelijk moet openstaan voor iedereen. Dat inzicht heeft tijd nodig gehad om te groeien.”

In veel landen hebben homo- en lesbische koppels de mogelijkheid om hun liefde officieel te bezegelen door te trouwen, met alle juridische voordelen die dat met zich meebrengt. Dit geldt naast Nederland, die het eerste land was waar dit gelegaliseerd werd, ook voor andere Europese landen, zoals België, Spanje, en Zweden, evenals vele staten in de VS.

Echter, in andere delen van de wereld is dit huwelijk nog steeds illegaal. In een aantal landen, vooral in Afrika, het Midden-Oosten en delen van Azië, worden homoseksuele relaties niet alleen niet erkend, maar vaak zelfs streng bestraft. In sommige van deze landen kan het uiten van homoseksualiteit leiden tot gevangenisstraf, fysieke straffen of zelfs de doodstraf.

In landen zoals Rusland, Uganda en Pakistan worden homoseksuele relaties vaak gestigmatiseerd en vervolgd, en zijn er wetten die het promoten van “homoseksuele propaganda” verbieden. In deze landen is er geen ruimte voor juridische bescherming of erkenning van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Het gebrek aan rechten en erkenning creëert uitdagingen voor LGBTQ+-gemeenschappen, die niet alleen geconfronteerd worden met juridische barrières, maar ook met sociaal isolement en geweld.

Ook in een westers land als de Verenigde Staten staat het er niet goed voor als het gaat om het huwelijk tussen homo- en lesbische koppels. Het nieuwe presidentschap van Donald Trump zal grote gevolgen hebben voor de LHBTI+ gemeenschap. Meer hierover hoor je in de onderstaande reportage.

In deze reportage zijn audiofragmenten gebruikt uit het archief van NH nieuws

About The Author

lotta Looije

Lotta Looije is tweedejaars student op de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Voor Lotta ging studeren heeft ze HAVO gedaan op het X11 media en vormgeving in Utrecht en heeft haar diploma gehaald in 2023. Op school vond ze de opdrachten waarbij ze mensen moest interviewen en verslagen moest schrijven het leukst waardoor ze uiteindelijk voor de studie journalistiek heeft gekozen. Ze woont in Utrecht en heeft een baan in de horeca. Op dertienjarige leeftijd moest ze wekelijks kranten bezorgen in haar buurt en dat heeft ze voor meer dan een jaar gedaan. Van de enorme hoeveelheid kranten die elke week voor de deur stonden bleven er altijd wel een paar over. Zo kwam ze op jonge leeftijd al in contact met het nieuws en de krant. Ook op school hield ze het nieuws goed in de gaten zodat ze elke vrijdag tijdens de Nederlands les een kans had om de nieuwsquiz van die week te winnen. Naast de krant leest ze ook graag boeken en ze sport drie keer per week.