Het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is in Nederland al meer dan 20 jaar een bekend fenomeen, maar dit geldt niet voor elk land. In 36 landen ter wereld is dit huwelijk legaal via zowel wetgeving als rechterlijke uitspraken. In Afrika en Azië zie je terug dat veel van de landen in deze continenten het nog niet gelegaliseerd hebben.
1 april 2001. Dit was de dag waarop de eerste burgerlijke huwelijken tussen partners van gelijk geslacht ter wereld afgesloten werden. Het was in het stadhuis van Amsterdam waar vier bruidsparen, zes mannen en twee vrouwen, zich lieten huwen door de Amsterdamse burgermeester Job Cohen. Volgens het Amsterdamse stadsarchief vertelde Cohen tijdens zijn toespraak “Wij zijn in Nederland tot het inzicht gekomen dat een belangrijke verbintenis als het huwelijk moet openstaan voor iedereen. Dat inzicht heeft tijd nodig gehad om te groeien.”
In veel landen hebben homo- en lesbische koppels de mogelijkheid om hun liefde officieel te bezegelen door te trouwen, met alle juridische voordelen die dat met zich meebrengt. Dit geldt naast Nederland, die het eerste land was waar dit gelegaliseerd werd, ook voor andere Europese landen, zoals België, Spanje, en Zweden, evenals vele staten in de VS.
Echter, in andere delen van de wereld is dit huwelijk nog steeds illegaal. In een aantal landen, vooral in Afrika, het Midden-Oosten en delen van Azië, worden homoseksuele relaties niet alleen niet erkend, maar vaak zelfs streng bestraft. In sommige van deze landen kan het uiten van homoseksualiteit leiden tot gevangenisstraf, fysieke straffen of zelfs de doodstraf.
In landen zoals Rusland, Uganda en Pakistan worden homoseksuele relaties vaak gestigmatiseerd en vervolgd, en zijn er wetten die het promoten van “homoseksuele propaganda” verbieden. In deze landen is er geen ruimte voor juridische bescherming of erkenning van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Het gebrek aan rechten en erkenning creëert uitdagingen voor LGBTQ+-gemeenschappen, die niet alleen geconfronteerd worden met juridische barrières, maar ook met sociaal isolement en geweld.
Ook in een westers land als de Verenigde Staten staat het er niet goed voor als het gaat om het huwelijk tussen homo- en lesbische koppels. Het nieuwe presidentschap van Donald Trump zal grote gevolgen hebben voor de LHBTI+ gemeenschap. Meer hierover hoor je in de onderstaande reportage.
In deze reportage zijn audiofragmenten gebruikt uit het archief van NH nieuws