Noodweer in Spanje; dit gebeurde er

Noodweer in Spanje; dit gebeurde er

Screenshot

Spanje wordt de afgelopen weken flink getroffen door heftige regenbuien en stormen, wat heeft geleid tot de zwaarste overstroming van de eeuw. Vooral de gemeente Valencia werd zwaar getroffen en ligt sinds een aantal weken in puin.

Wat ging er mis?

José Luis Camocha is werkzaam bij de Spaanse meteorologische dienst AEMET. De AEMET zag de storm al een aantal dagen van tevoren aankomen, maar ze zijn vaak terughoudend met het melden van een code rood. “Omdat een code rood-alert voor veel opschudding zorgt, zijn we daar redelijk voorzichtig mee. Het probleem dat zich voordeed bij de storm op 29 oktober had te maken met de communicatie van de Spaanse autoriteiten,” aldus Camocha.

Grote ravage

Volgens het KNMI komt een zogenoemde DANA vaker voor, maar het zorgde nog nooit voor zo’n grote ravage. Het dodental is volgens diverse media al ruim boven de 200 mensen gestegen en de verwachting is dat dit aantal alleen maar zal oplopen. De straten lagen vol met puin, modder en kapotte auto’s die door het water zijn meegesleurd.

Nieuwe storm

Het weer in Spanje wordt nauwlettend in de gaten gehouden door onder anderen meteoroloog Leander de Wit. “Op radarbeelden zien wij stormen die eraan kunnen komen en hebben daar verschillende modellen voor om een verwachting te schetsen. Vaak zie je een bui een aantal dagen van tevoren, maar het is lastig om in te schatten met welke intensiteit hij aan land komt. Voor aankomend weekend zijn er opnieuw stormen voorspeld; de ernst van deze stormen moet nog blijken.”

 

Over de auteur

Elke Hofstra

Mijn naam is Elke Hofstra (21). Ik studeer aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb een brede interesse, en maak graag verhalen over onderwerpen die spelen in de actualiteit. Met mijn reportages en geschreven artikelen wil maatschappelijke kwesties behandelen en aankaarten.