Factcheck: Claim over 40% ontbossing door China niet te verifiëren door gebrek aan data

Factcheck: Claim over 40% ontbossing door China niet te verifiëren door gebrek aan data

Europees Parlementslid van D66, Gerben-Jan Gerbrandy, plaatste afgelopen week een opvallende tweet: ‘De haat tegen de Green Deal bij de EVP (Fractie van de Europese Volkspartij) is zo groot dat ze nu proberen de ontbossingswet te ondermijnen. Alle producten uit China, verantwoordelijk voor 40% van de ontbossing wereldwijd, zouden dan als zonder risico worden beoordeeld.’ Ontbossing heeft een enorme impact op klimaatverandering, maar de vraag rijst: is China echt verantwoordelijk voor 40% van de ontbossing wereldwijd, of is dit cijfer overdreven?

Wat wordt er precies beweerd?

Ontbossing is het proces waarbij bossen worden gekapt of uitgedund om de grond voor andere doeleinden te gebruiken. Het vormt een van de grootste bedreigingen voor biodiversiteit en de gezondheid van de planeet. Het verlies van bossen brengt de overlevingskansen van talloze planten- en diersoorten wereldwijd in gevaar. De vrijgekomen grond wordt vaak ingezet voor landbouw, veeteelt, mijnbouw of de aanleg van infrastructuur.

Cécile Janssen, eindredacteur en eigenaar van Foodlog, licht toe: ‘China maakt een draai van 180 graden in zijn herbebossingspolitiek. De afgelopen 20 jaar was het land bezig met herbebossing om uitdroging en landdegradatie tegen te gaan. Maar nu worden parken en bossen omgezet in landbouwgrond.’ Volgens Janssen heeft deze beleidswijziging te maken met China’s grote afhankelijkheid van voedselimporten, zoals graan, uit het buitenland. De herbebossingspolitiek, ooit bedoeld om het uitdrogen van land tegen te gaan, was essentieel voor China. Landdegradatie kost het land naar schatting 54 miljard yuan (omgerekend 6,8 miljard euro) per jaar.

Wang Dan, Chinese directeur van China Dialogue, een onafhankelijke non-profitorganisatie die zich richt op milieukwesties, voegt tegenover de Sunday Guardian hieraan toe dat deze omschakeling allesbehalve zachtzinnig gebeurt: ‘De groene gordel rond de westelijke stad Chengdu werd volledig met de grond gelijkgemaakt om in drie jaar tijd 100.000 hectare landbouwgrond aan te leggen.’

Cijfers

Exacte cijfers over het percentage ontbossing wereldwijd dat direct aan China kan worden toegeschreven, zijn moeilijk te achterhalen. Toch is het duidelijk dat China, met zijn immense consumptie en productiecapaciteit, een belangrijke rol speelt. Matthijs van den Burg, onderzoeksecoloog bij het IUCN (International Union for Conservation of Nature), benadrukt: ‘Samen met andere grote markten, zoals de EU die ongeveer een derde van de ontbossing gerelateerde import vertegenwoordigt, heeft de wereldhandel een enorme impact op bossen.’

China draagt aanzienlijk bij aan wereldwijde ontbossing, voornamelijk door de export van producten als soja, palmolie en hout. Volgens een rapport van het IUCN is China verantwoordelijk voor 60-65% van de wereldwijde handel in soja. Soja wordt hoofdzakelijk gebruikt als veevoer, en de vraag naar soja leidt ook binnen China tot ontbossing vanwege de noodzaak om landbouwgrond vrij te maken. Een rapport van het WWF (Wereld Natuur Fonds) uit 2021 toont aan dat 24% van de ontbossing in China destijds gerelateerd was aan internationale handel.

Conclusie

Hoewel China zonder twijfel een sleutelrol speelt in wereldwijde ontbossing, is de bewering dat het land verantwoordelijk zou zijn voor 40% van de ontbossing wereldwijd niet met zekerheid te staven. Onderzoeksecoloog Matthijs van den Burg benadrukt dat exacte cijfers ontbreken. Ondanks meerdere pogingen om contact op te nemen met Gerbrandy voor opheldering, bleef een reactie uit.

China heeft inderdaad een significant aandeel in wereldwijde ontbossing, maar de claim van 40% kan niet worden bevestigd. Wel is duidelijk dat China steeds meer streeft naar onafhankelijkheid van voedselimporten en tegelijkertijd grote hoeveelheden producten als soja, palmolie en hout exporteert. Deze factoren versterken de impact van China op de bossen wereldwijd.

Bron

  • Matthijs van den Burg

Tel: +31 (0)20 626 1732
Email: mail@iucn.nl

Nieuwsartikelen:

  • https://sundayguardianlive.com/opinion/a-food-crisis-lurks-behind-chinas-return-of-forests-to-farmland
  • https://www.foodlog.nl/artikel/china-kapt-bomen-weer-om-ruimte-te-maken-voor-landbouw/
  • https://www.ifaw.org/nl/journal/ontbossing-impact-wilde-dieren
  • https://wwf.be/nl/rapporten/europese-druk-op-de-natuur

Over de auteur

Bas van den Bergh

Bas van den Bergh (2002) is student aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. En heeft mede door al zijn hele leven te sporten een enorme passie voor allemaal verschillende soorten sport ontwikkeld. Hij wilde vanaf jongs af aan al weten hoe alles werkte, en vooral waarom dit zó werkte. Door ervaring op te doen achter de klantenservice bij de Rabobank kwam hij erachter dat hij hiermee door wilde gaan, hij wilde mensen helpen en eerlijke verhalen vertellen. Zelf is hij opgegroeid in Utrecht en kent daarom ook Utrecht-Zuid als zijn broekzak, waarvoor hij op svjmedia.nl het komende halfjaar zal gaan schrijven.