Diwali: Het lichtfeest dat veel Nederlanders niet kennen

Diwali: Het lichtfeest dat veel Nederlanders niet kennen

Bron: Pexels

Diwali, is een van de belangrijkste feesten binnen het hindoeïsme. Het feest, dat letterlijk “een rij van lichtjes” betekent, symboliseert de overwinning van licht op duisternis, waarheid op onwaarheid, en goed op kwaad. Toch is deze feestdag voor veel Nederlanders onbekend.

Jaarlijks vieren ruim 1,5 miljard Hindoes over de hele wereld in oktober of november, afhankelijk van wanneer een nieuwe maan komt, het Diwalifeest. Het is begonnen als een oogstfeest voor de middenklasse, nu is het belangrijkste en grootste Hindoestaanse feest. In het huis worden overal lichtjes neergezet, ook wel diya’s genoemd. Dit doen de Hindoes om duisternis te verdrijven en vreugde te brengen.

Reinigen

Vuil is volgens de Hindoes een bron van kwaad. Mensen bereiden zich voor op Diwali door hun huis, lichaam en ziel te reinigen. Het huis wordt van top tot teen schoongemaakt en versierd met lichtjes en bloemen, veel families doen het op hun eigen manier. Ook eten veel mensen geen vlees en drinken geen alcohol.

Lakshmi

Lakshmi wordt ook wel de geluksgodin genoemd die het huishouden en het gezin beschermt. ‘’Huizen worden grondig schoongemaakt en versierd, omdat Lakshmi, de godin van rijkdom, deze zuiverheid zou zegenen,’’ vertelt Pandit Drs. Soerdjpersad Suruj Biere, voormalig voorzitter van de hindoeïstische organisatie Assan. Lakshmi symboliseert de vrouw als het middelpunt van het gezin. Daarom is Divali ook een soort moederdag.

Diwali gaat echter niet alleen over spirituele rituelen. Het is een tijd van saamhorigheid, waarbij families lekkernijen delen, aan minderbedeelden denken en sociale banden versterken. Tijdens het feest worden mensen ook aangemoedigd om hun acties te herzien en met een schone lei te beginnen.

Verslaggeefster Mies Vesseur is op pad gegaan om erachter te komen wat het Diwali feest precies inhoudt. Ze spreekt met Vinod Jhinkoe-Rai. Hij is Surinaams Hindoestaans en viert dit feest. Ook spreekt zij met Shaiesta Gangadin van stichting APNA.

Traditie Getrouw, de podcast waarin wij het hebben over buitenlandse tradities. Deze aflevering bespreken we verschillende feestdagen wereldwijd. Van Thanksgiving, Carnaval op Curaçao en het Hindoestaanse feest Diwali.

Over de auteur

Mies Vesseur

Hoi, ik ben Mies Vesseur (2004) en ik woon in Haarlem. Ik ben tweedejaars student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Door mijn stage bij het Haarlems dagblad is mijn interesse voor journalistiek groot geworden. Wat ik leuk vind aan de journalistiek zijn de verhalen achter mensen, iedereen heeft er wel een en ze zijn allemaal uniek. Verder ben ik nieuwsgierig, vrolijk en iemand die alle kneepjes uit het journalistieke vak wil leren. Wil je contact met mij opnemen? Stuur mij een mailtje naar mies.vesseur@student.hu.nl