Wereldradiodag: een moment om stil te staan bij dit oude maar vertrouwde medium.

Deze dag, die in het teken staat van de radio als medium, krijgt in Nederland weinig erkenning. Toch blijft de radio een belangrijk onderdeel in het dagelijks leven van veel Nederlanders. Van nieuws en muziek tot sportverslagen en talkshows, het medium zit diepgeworteld in de Nederlandse cultuur.

Op 13 februari wordt Wereldradiodag gevierd, een door UNESCO in 2011 uitgeroepen internationale dag ter ere van de unieke rol die radio speelt in onze samenleving. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam deze dag in 2012 officieel aan. Ieder jaar ligt de nadruk op een ander thema dat aandacht vraagt. Dit jaar staat het thema “Radio en Klimaatverandering” centraal, waarbij de nadruk ligt op de bijdrage van radiostations aan de berichtgeving over klimaatkwesties.

Volgens de VN is het jaar 2025 cruciaal voor het aanpakken van de klimaatverandering. ‘Volgens het Akkoord van Parijs moeten de broeikasgasemissies uiterlijk dat jaar pieken als we de opwarming van de aarde tot 1,5°C willen beperken, en daarna beginnen te dalen’, aldus de VN. Dit jaar op Wereldradiodag worden radiostations aangemoedigd om programma’s te maken die de dialoog over klimaatverandering bevorderen en luisteraars informeren over milieukwesties. Dit benadrukt de voortdurende relevantie van radio als medium dat niet alleen informeert en vermaakt, maar ook bijdraagt aan belangrijke maatschappelijke discussies.

Volgens nieuwslezer en journalist van Radio 10, Matijn Nijhuis, blijft de radio een belangrijke rol houden in de journalistiek. Dat is ook het geval voor de commerciële radiozenders. ‘Het verschil tussen commercieel en publiek zegt niks over de journalistiek die je bedrijft,’ zegt Nijhuis. Bijvoorbeeld het rectificeren van nepnieuws dat rondgaat.

Wereldwijd blijft de radio een van de meest vertrouwde en gebruikte media, met een unieke capaciteit om een breed publiek te bereiken en diverse stemmen een platform te bieden. In een tijdperk van snelle technologische veranderingen blijft radio een stabiele en betrouwbare bron van informatie en vermaak.

Hieronder een videoreportage gemaakt door Boris Beelen.

Over de auteur

Boris Beelen

Mijn naam is Boris Beelen, een ambitieuze student journalistiek met een passie voor het ontdekken en vertellen van verhalen. Momenteel studeer ik aan de School voor Journalistiek in Utrecht, waar ik me verdiep in de verschillende facetten van de journalistiek, van onderzoeksjournalistiek tot multimedia storytelling. En van monteren tot fotograferen. Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in sport, cultuur en circulariteit, en ik streef ernaar om complexe onderwerpen toegankelijk en boeiend te maken voor een breed publiek.