Uit een zitting van de rechtbank in Rotterdam blijkt dat German A. die beschuldigd van bedrijfsspionage, contact had met de Russische inlichtingendienst SVR. Dennis Bijker en Marlies Loenen vertellen over de gevolgen van de zaak.
Uit een ambtsbericht van de AIVD naar het OM bleek dat de 43-jarige Rus contact had met de inlichtingendienst. Deze specialiseert zich in het verzamelen van buitenlandse technologische en wetenschappelijke informatie. German A. zit al sinds augustus 2024 vast na een inval in zijn woning in Hilversum vast, nadat hij verdacht werd van het stelen van bedrijfsgeheimen van de Nederlandse chipfabrikant ASML. Daar vonden rechercheurs bewijsmateriaal op een defecte laptop. Na een eerdere zitting in december bleek al dat hij contact had met een Rus genaamd ´Misha´.
Volgens Dennis Bijker, CEO van insider risk adviesbureau Signpost Six in Den Haag, maakt dit bij soortgelijke bedrijven als ASML veel los. ´Deze zaak heeft laten zien dat ieder bedrijf, hoe cruciaal of kritiek ze ook zijn, ook doelwit kan worden van soortgelijke spionage’, vertelt hij. Bijker en zijn collega’s geloven dat, wanneer bedrijven hun cybersecurity verbeteren, ze vatbaarder worden voor spionage van medewerkers.
‘De afgelopen tien jaar hebben veel bedrijven geïnvesteerd in maatregelen gericht op dreigingen die buiten het bedrijf afkomen, maar om alsnog aan gevoelige informatie te komen moeten andere routes bewandeld worden. Dat is tegenwoordig vaak via de medewerker’ vertelt Bijker.
German A. wordt dus beschuldigd van meerdere strafbare feiten, zoals het omzeilen van de sanctie-wetgeving tegen Rusland. Marlies Loenen, docent strafprocesrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, vertelt wat voor straf hem te wachten staat. ‘Het strafproces loopt nog, dus mocht de rechter hem schuldig verklaren dan staat daar een gevangenisstraf tegenover. Hoe meer strafbare feiten tegen hem bewezen worden, hoe hoger de straf.’
Verslaggever Daan Vergouwe was op locatie in Den Haag en Amsterdam.