Vrijdag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Mensen zijn bezig met daten, relaties. Het is echter ook belangrijk stil te staan bij de risico’s van onbeschermde seks. Onderzoek toont aan dat er de afgelopen jaren een toename van soa’s is, en deze komen voor bij alle leeftijden. Wat doen de stichtingen om dit probleem aan te pakken?
Het meest recente onderzoek van Rutgers toont aan dat mensen tussen de 25 en 34 jaar en 35 en 44 jaar het meest seksueel actief zijn. Bijna negen van de tien mensen uit deze groepen hadden het afgelopen jaar seks. Van de 25- tot en met 34-jarigen laat deze groep zich het vaakst testen op hiv en/of andere soa’s. Dit kan de toename van nieuwe hiv-diagnoses in de eerste helft van 2024 verklaren, waarin 94 nieuwe gevallen werden vastgesteld.
Dat is meer dan in 2023, toen er 68 nieuwe diagnoses waren. Vooral mannen kregen deze diagnoses. Evelien Spek, Senior projectleider – Soa Aids Nederland zegt: “We zien de cijfers stijgen bij mensen boven de 25, vooral bij MSM (Mannen die Seks hebben met Mannen).”
De week van de liefde
Soa Aids Nederland voert de campagne ‘De Week van de Liefde’ uit en bezoekt 240 scholen om leerlingen te informeren over veilige seks en het gebruik van anticonceptiepillen of condooms. Het lijkt erop dat de beste manier om dit probleem te bestrijden is door mensen vanaf jonge leeftijd te informeren over de gevaren van onbeschermde seks. Deze jongeren worden uiteindelijk jonge volwassenen. Spek: ” Het is belangrijk dat scholen meer aandacht besteden aan seksuele vorming, zoals het promoten van condoomgebruik en het verstrekken van informatie over PrEP.”
De Week van de Liefde wordt jaarlijks gehouden, maar krijgt dit jaar extra aandacht door de stijgende cijfers. Spek: ” Het thema dit jaar is het stimuleren van anticonceptie- en condoomgebruik, omdat we zien dat het gebruik daarvan afneemt. We denken dat een actieweek, waarin jongeren, docenten en jongvolwassenen bewust worden gemaakt van dit onderwerp, zeker kan helpen.” Soa Aids Nederland wil niemand dwingen tot condoom- of anticonceptiegebruik, maar wil mensen voorzien van betrouwbare informatie, zodat ze weloverwogen keuzes kunnen maken en de kans op soa’s verkleinen.”