Vrouwen breken alcohol langzamer af dan mannen, waardoor ze vaak sneller dronken worden. Dat meldt FHM in een artikel over waarom de één sneller dronken wordt dan de ander. Na onderzoek, blijkt dit waar te zijn. Toch ligt deze claim iets genuanceerder dan hoe FHM beweert.
Verschil tussen mannen en vrouwen
Jellinek stelt dat vrouwen minder alcohol in de maag afbreken dan mannen. Hierdoor komt er bij een glas meer alcohol in de bloedstroom terecht. Daarnaast is de hoeveelheid lichaamsvocht anders bij vrouwen dan bij mannen. Vrouwen hebben namelijk minder lichaamsvocht, waardoor ze bij een glas een hoger promillage in hun lichaam krijgen. Vrouwen raken over het algemeen van dezelfde hoeveelheid alcohol 20% tot 30% sterker onder invloed dan mannen. Een wetenschappelijk boek over dieet en voeding meldt dat de invloed van geslacht en leeftijd op het alcoholmetabolisme terug te voeren is op verschillen in de lichaamssamenstelling. Vrouwen hebben over het algemeen een lager totaal lichaamsgewicht en een kleinere vetvrije massa, dus een kleiner distributievolume. Verder zijn er aanwijzingen dat bij mannen een klein gedeelte van de alcohol al in de maag kan worden afgebroken, terwijl dit mechanisme bij vrouwen nagenoeg ontbreekt. De invloed hiervan lijkt echter zeer beperkt.
‘De belangrijkste reden dat vrouwen sneller dronken worden dan mannen is het distributievolume’, vertelt Jan Tytgat, Belgische professor aan de KU Leuven en toxicoloog. ‘Dat klinkt misschien wetenschappelijk, maar het komt erop neer dat het gaat om de ruimte waarin alcohol zich verspreidt zodra iemand het inneemt.’ Hij stelt dat wanneer dit vergeleken wordt tussen mannen en vrouwen, opvalt dat mannen over het algemeen groter zijn. Daardoor hebben ze meer volume om de alcohol te verdunnen en te verdelen. Tytgat geeft aan dat alcohol goed wateroplosbaar is. ‘Denk bijvoorbeeld aan bier of wijn: dat zijn eigenlijk verdunde, waterige oplossingen van alcohol. Wanneer alcohol het lichaam binnenkomt, trekt het bij voorkeur naar waterrijke organen, zoals spieren. Dit maakt alcohol een geniepig stofje.’
Hormonen
Alcohol verspreidt zich namelijk door het hele lichaam. Bij vrouwen is het zo dat ze relatief meer vetweefsel hebben dan spierweefsel in vergelijking met mannen. Dit heeft te maken met hormonale verschillen. ‘Hierdoor kan de alcohol die een vrouw drinkt zich minder makkelijk verspreiden over het lichaamsvolume. Omdat alcohol zich niet even goed kan verdelen als bij een man, blijft de concentratie in het bloed hoger. Dit leidt tot een snellere en intensere beneveling van de hersenen’, vertelt Tytgat.
Afbraak in het lichaam
Nadat alcohol in de bloedbaan komt, wordt het voornamelijk in de lever afgebroken. De lever breekt alcohol af met een snelheid van ongeveer zeven gram per uur. ‘Er zijn twee enzymen die de mens heeft om alcohol te ontgiften. Je hebt er eentje dat altijd actief is en dat noemt men de alcoholdehydrogenase. Dat is ook een wetenschappelijke term voor dat enzym. Dat is altijd actief. Wanneer je nu problematisch alcoholverbruik hebt, dus je wordt alcoholist, dan gaat ons lichaam daarop reageren en een tandje bijzetten om die overmatige alcohol mee te ontgiften. Dan gaat er een ander enzymsysteem aan het werk. We hebben dat in onze genen, dus dat zit in onze chromosomen. Jij en ik hebben dat, maar hopelijk is dat niet actief bij ons.
Conclusie
Vrouwen worden sneller dronken dan mannen omdat alcohol zich minder goed over hun lichaam verspreidt. Dit komt doordat ze minder lichaamsvocht en meer vet hebben dan mannen. Daardoor blijft er meer alcohol in hun bloed zitten en voelen ze sneller de effecten. Bovendien breken mannen een klein beetje alcohol al in de maag af, terwijl dat bij vrouwen bijna niet gebeurt. Je lever doet het meeste werk om alcohol af te breken, maar als je vaak en veel drinkt, gaat je lichaam extra hard werken om het te verwerken.
Eindoordeel: waar