Een geopolitiek schaakspel met onzekere uitkomst

Een geopolitiek schaakspel met onzekere uitkomst

Woensdrecht, 8 juli 2015, Portretten van instructeurs en Commandant tijdens hun werk. volgens werkwijze 3.0

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland blijft wereldwijd de gemoederen bezighouden. Op 24 maart vonden in Riyad gesprekken plaats tussen Amerikaanse en Russische delegaties, een zeldzaam diplomatiek moment tussen de twee grootmachten. De vraag is of deze gesprekken een stap richting de-escalatie betekenen of slechts een tactische zet zijn binnen het geopolitieke schaakspel.

Ondertussen blijft de militaire situatie op het slagveld in beweging. Oekraïne heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een tekort aan wapens en munitie, terwijl Rusland zijn offensieven opvoert, gesteund door eigen wapenproductie en steun vanuit onder andere Iran en Noord-Korea. Westerse landen, waaronder de VS, blijven Oekraïne steunen met militaire hulp, maar politieke discussies over de mate en duur van die steun nemen toe.​

Peter Wijninga, defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, benadrukt het belang van geloofwaardige afschrikking tegen Rusland. Hij stelt: “Poetin is een roofdier: hij drijft de kudde uiteen en gaat voor het zwakste dier. Dus alleen als je geloofwaardig sterk blijft, met een afschrikking waar hij respect voor heeft, weet hij dat hij zo’n gevoelige tik op de vinger krijgt dat hij voorlopig niets meer kan.”

Naast de militaire strijd speelt ook de economische oorlogsvoering een grote rol. Westerse sancties tegen Rusland blijven van kracht, maar het land lijkt zich hier gedeeltelijk tegen te wapenen door handel met landen als China en India. Tegelijkertijd kampt Oekraïne met economische uitdagingen en is verdere steun vanuit het Westen noodzakelijk om het land economisch en militair op de been te houden.​

De komende periode zal uitwijzen of diplomatieke inspanningen, zoals de gesprekken in Riyad, een opening bieden naar onderhandelingen of dat de oorlog zich verder zal verharden. Wat vaststaat, is dat de uitkomst van dit conflict grote gevolgen zal hebben voor de stabiliteit van Europa en de wereldorde.

 

Over de auteur

Inge Buijs

Mijn naam is Inge Buijs en ik ben tweedejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik omschrijf mezelf als sociaal, nieuwsgierig en doortastend. Waar ik mezelf in wil specialiseren binnen de journalistiek, is voor mij nog onbekend. Ik hoop daar gedurende de studie achter te komen!