Van 13 jaar correspondentschap terug naar het oude vertrouwde Hilversum

Van 13 jaar correspondentschap terug naar het oude vertrouwde Hilversum

Oud-correspondent Marieke de Vries was vandaag te gast bij de eerste Spraakmakers-aflevering van Spotlight. Sinds drie weken is ze terug uit Amerika, waar ze sinds 2019 correspondent was voor de NOS,  in de uitzending vertelt zij over de ontwikkelingen in de VS en de invloed die het met zich meebrengt. Maar wie is Marieke eigenlijk?

Marieke de Vries (52), is geboren in Hoofddorp en is na haar journalistieke studie aan de Christelijke hogeschool Windesheim in Zwolle begonnen als freelancer. In 1996 werd zij werkzaam bij SBS productions. Hier was zij werkzaam als verslaggever voor Hart van Nederland. 

Na acht jaar besloot zij een andere kant op te gaan. ‘Ik had het nieuws in Nederland wel gezien en wilde iets met het buitenland doen,’ vertelt zij. Ze besloot om bij de NOS te gaan werken. Hier kreeg ze alleen niet gelijk een functie waar ze om stond te springen. Haar specialiteit werd verslaggeving van het Koninklijk Huis, terwijl daar niet haar interesse lag. ”Ik ben super republikeins opgevoed” aldus Marieke.

Toen ze haar vader opbelde met het nieuws dat zij verslaggever voor het Koninklijk huis werd antwoordde haar vader: ”Super dan kan je ze van binnenuit kapot maken”. Toch is ze hiermee aan de slag gegaan en was ze veel te zien op televisie als er nieuwsontwikkelingen waren op het gebied van het Koningshuis. Naast verslaggever werd ze Chef binnenland bij het NOS-journaal, maar in de zomer van 2012 mag ze gaan doen wat ze echt wil: correspondent worden van China. Eindelijk naar het buitenland dus!

Vanaf de zomer van 2012 volgde ze haar collega Wouter Zwart op als correspondent in China. In 2019 maakt ze opnieuw een overstap, dit keer als correspondent in de Verenigde Staten. Met veel plezier heeft ze deze rol jarenlang vervuld, tot de inauguratie van Trumps tweede termijn op 20 januari jl..

Marieke wil jonge journalisten meegeven dat het belangrijk is om duidelijk te maken wat je wil en hard te werken voor je plek. “Het koningshuis was niet mijn eerste keuze, maar ik heb aangegeven dat ik die kans met beide handen zou aangrijpen om ervan te leren, met het oog op mijn toekomst als correspondent,” vertelt ze. “Daardoor wist de NOS wat mijn doel was, en zij hebben daar ook naar geluisterd. Het is dus cruciaal om je ambities kenbaar te maken en er vervolgens alles aan te doen om ze te realiseren.” aldus Marieke.

Over de auteur

Pam Groenewoud

Vanaf het moment dat ik kon praten, stapte ik al op wildvreemde mensen af met de meest prangende vragen. Nu ben ik sinds 2022 professioneel aan het werk als journalist. Na jaren in de horeca te hebben gewerkt, besloot ik het roer om te gooien en journalistiek te gaan studeren aan de Hogeschool Utrecht. Al snel ontdekte ik dat dit vak echt bij mij past. Ik geniet ervan om video- en audioreportages te maken en experimenteer graag met verschillende manieren om verhalen over te brengen. Wat ik zo mooi vind aan de journalistiek is de kans om in gesprek te gaan met mensen en hun verhalen op een eigen, creatieve manier te vertellen.