Op zaterdag 5 april openen 130 kringloopwinkels de deuren voor de grootste kledingruil van Nederland. Wie eigen kleding meeneemt, kan deze ruilen voor een nieuw item. Dit initiatief is een samenwerking tussen de Branchevereniging Kringloop en de kringloopwinkels zelf.
“9 procent van de geproduceerde kleding wordt al vernietigd voordat het de winkel bereikt” vertelt de directrice Elles Kempers van kringloopwinkel Het Goed. Met meer dan dertig winkels door heel Nederland geeft Het Goed dagelijks tienduizenden spullen een tweede leven. Volgens haar is fast-fashion een enorm vervuilende manier van consumeren. “Mensen hebben vaak veel kleding in hun kast, maar raken er snel op uitgekeken. Winkels spelen hierop in door goedkope kleding van lage kwaliteit aan te bieden, terwijl er enorme hoeveelheden grondstoffen nodig zijn voor de productie van deze kleding.”
Bewustwording
Hoewel tweedehands kleding steeds populairder wordt in de samenleving, kopen we nog steeds vier keer zoveel kleding als 20 jaar geleden. Rachel Heijen – directrice van branchevereniging kringloop – vindt dat hier iets aan moet veranderen. “Mensen hebben vaak onterecht vooroordelen over tweedehands kleding, terwijl er juist ontzettend veel mooie spullen te vinden zijn in kringloopwinkels, vaak met een betere prijs-kwaliteitverhouding dan nieuwe kleding.” Volgens Kempers zijn mensen zich vaak niet meer bewust van hoe kleding wordt geproduceerd. “In de textielindustrie werken 251 miljoen kinderen onder slechte omstandigheden. Veel mensen kopen nog steeds goedkope kleding zonder na te denken over de gevolgen voor arbeidsomstandigheden, milieu en gezondheid.”
Kledingruil als stap naar duurzaam consumeren
Met de grootste kledingruil proberen ze mensen te motiveren om tweedehands kleding te kopen en specifiek ook die groep die nog niet in deze richting consumeert. “Dit initiatief heeft geen commerciële doelen,” zegt de directrice van Het Goed “We willen mensen de kans geven om kennis te maken met tweedehands kleding en op die manier een verschil maken in het consumentengedrag. Het draait niet om verkoop, maar om het veranderen van de manier waarop we denken over en omgaan met kleding.”
Voor aanstaande zaterdag 5 april, was er op 1 april al een kick-off, waarbij er kleding werd gepresenteerd en initiatiefnemers aan het woord kwamen. Bekijk hier de video over de kick-off