Veelbekeken TikTok-video’s normaliseren verstoord eetgedrag en een ongezond lichaamsbeeld onder jongeren, zo blijkt uit een studie van de University of Vermont. De onderzoekers waarschuwen dat de app een vertekend beeld geeft van voeding en gezondheid, waarbij gewichtsverlies en ‘clean eating’ vaak worden gepresenteerd als de norm, met mogelijk ernstige gevolgen voor het mentale en fysieke welzijn van jonge gebruikers.
Volgens de studie draagt het algoritme van TikTok bij aan de verspreiding van een ‘toxische dieetcultuur’. Gebruikers die een paar video’s bekijken over gezond eten of afvallen, krijgen al snel een stroom aan soortgelijke, en steeds extremere content voorgeschoteld. Hierdoor kunnen jongeren ongemerkt terechtkomen in een filterbubbel vol restrictieve diëten, calorie-tellingen en ‘cheat days’. Eric van Furth, bijzonder hoogleraar eetstoornissen aan de Universiteit Leiden, ziet de gevaren hiervan: “We zien dat jongeren in toenemende mate gebruikmaken van sociale media, dus de blootstelling aan het algoritme waar je aan hangt, is supergroot.”
Het onderzoek wijst op een fundamenteel probleem: de populairste video’s geven vaak onrealistische en potentieel schadelijke voorbeelden van wat gezond zou zijn. “Als jongeren vier of vijf uur per dag op hun telefoon zitten en je ziet dit soort filmpjes, is het onvermijdelijk dat je je hiermee gaat vergelijken en dat dit niet goed is voor je zelfbeeld. De kans is groter dat je eetgedrag verstoord raakt,” aldus van Furth. Het is dan ook van cruciaal belang dat we jongeren leren om kritisch naar deze content te kijken en hen voorzien van gezonde, verantwoorde informatie over voeding en lichaamsbeeld.
In de onderstaande reportage gaat verslaggever Inge Buijs dieper in op de gevaren van sociale mediatrends, zoals ‘What I Eat in a Day’-video’s, en wat dit doet met het zelfbeeld van jongeren.