Na het hebben van borstkanker, staan veel vrouwen voor de keuze of ze direct een borstreconstructie willen. De vrouwen die dit doen worden snel geholpen en krijgen dan ook een nieuwe borst, vergoed door de verzekering. Dit gaat alleen niet altijd vlekkeloos. Het ziekenhuis kan fouten maken, waardoor een hersteloperatie nodig is. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden dit alleen niet altijd meteen. Ze willen dan namelijk eerst een foto van de desbetreffende borsten zien.
Vrouwen die na borstkanker een nieuwe borst krijgen, zitten vaak een aantal maanden met pijn in de herstelfase. Na een kwetsbare, heftige periode met bestralingen, chemo- of immunotherapie, komt het amputeren van de vrouwelijke onderdelen van het lichaam niet als geroepen. Een heftige keuze die ongeveer 6000 vrouwen per jaar moeten maken in Nederland. Een derde van alle vrouwen met borstkanker laat namelijk hun borsten amputeren. Hiervan kiest ongeveer 25% voor een directe borstreconstructie. Deze reconstructie wordt vergoed, maar wel maar een keer. Dus ondanks dat het ziekenhuis fouten maakt, bij bijvoorbeeld het misplaatsen van de tepels, moeten de patiënten zelf uitvogelen hoe ze dit herstellen.
Verzekeringsmaatschappijen mogen sinds 1 januari 2023 geen foto’s van borsten meer vragen aan patiënten die om zo’n hersteloperatie vragen, maar ook uit onderzoek van de NOS blijkt dat dit nog steeds gebeurt. Zo ook bij Nicole en Carlijn, twee vrouwen die herstellend zijn na borstkanker en een reconstructie. Zo vertelt Carlijn: ‘Het voelt gewoon onnatuurlijk om dit te doen. Ik stuur zulke foto’s naar niemand, dus waarom wel naar een verzekeringsmaatschappij?’
Verzekeringsmaatschappijen zoals Menzis geven aan dat het protocol is en dat ze dit op moeten volgen. Een beetje tegenstrijdig, als de wet stelt dat dit niet toegestaan is. Daarnaast lijkt het ook heel onnodig en onredelijk, ook Carlijn bevestigt dit. ‘Een verzekeringsmaatschappij moet nu bepalen of mijn borsten goed gedaan zijn, terwijl zij hier helemaal geen verstand van hebben. In mijn ogen is het logischer om een arts te laten kijken naar mijn borsten en diegene dan ook de keuze te laten maken of het inderdaad misgegaan is of niet.’
Menzis ging hier verder niet op in. Dit terwijl andere zorgverzekeringen, zoals het CZ, zich wel aan de wet houden. Het is dus niet onmogelijk, maar waarom het dan nog protocol is, is niet duidelijk.
Wil je meer weten over wat er nou precies allemaal fout kan gaan tijdens borstreconstructies, kijk dan ook naar de onderstaande video. Hier praat ik met ervaringsdeskundigen en wordt er een poging gedaan om de kant van het ziekenhuis te belichten. Klik op play! :