De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft een oproep aan de overheid gedaan om de huurtoeslag ook in te voeren voor onzelfstandige woonruimtes. Volgens LSVb-voorzitter Abdelkader Karbache zou een huurtoeslag ervoor zorgen dat meer studenten zelfstandig kunnen wonen. “Studenten met een lage beurs worden nu vaak gedwongen om bij hun ouders te blijven wonen, terwijl huurtoeslag hen zou kunnen helpen om toch op kamers te gaan,” aldus Karbache.
Uit de recent gepubliceerde Landelijke Monitor Studentenhuisvesting blijkt dat 43 procent van het inkomen van uitwonende studenten momenteel opgaat aan huur. Thuiswonende studenten geven aan dat de betaalbaarheid van de kamers de belangrijkste reden is om thuis te blijven wonen. Er is een tekort van 23.000 kamers en studio’s, en dit zal de komende jaren naar verwachting nog verder toenemen.
Voor het eerst in jaren is er een stijgende lijn te zien in het aantal uitwonende studenten. Waarschijnlijk door de herinvoering van de basisbeurs. Karbache denkt echter dat dit komt door de tijdelijke koopkrachtmaatregel. Daardoor werd de basisbeurs tijdelijk met 160 euro verhoogd. Sinds september geldt deze maatregel niet meer, dus verwacht de LSVb dat er dit jaar weer minder studenten op kamers zullen gaan.
Minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer voelt echter niets voor een uitbreiding van de huurtoeslag. Zij wil de afhankelijkheid van toeslagen juist verminderen. “Mensen durven niet meer te werken omdat ze bang zijn voor consequenties voor hun besteedbare inkomen,” aldus Keijzer. Bovendien zou de uitbreiding van huurtoeslag miljarden kosten. Keijzer wil andere alternatieven zoals het stimuleren om bij hospita’s te wonen. Volgens de LSVb is deze aanpak niet de oplossing voor het woonprobleem. ‘’Een hospita is voor sommige studenten gewoon bij hun ouders wonen maar in een andere stad’’ Aldus Karbache. De LSVb ziet de uitbreiding van de huurtoeslag als iets essentieels om de financiële drempel voor studenten te verlagen. Met de verwachting dat het tekort aan studentenwoningen in 2032 zal toenemen tot 42.000, is het belangrijk dat er stappen genomen worden om woningen voor studenten betaalbaarder te maken.
Aan het woord in de reportage (in chronologische volgorde):
Abdelkader Karbache- Voorzitter Landelijke Studenten Vakbond
Julia Jegers- Thuiswonende studente Biologie
Anne Heger- Uitwonende studente Verpleegkunde