AMSTERDAM – Deze week wordt de 37e editie van het Nederlands Theater Festival geveerd. Gedurende elf dagen lang bruisen de theaters in Amsterdam met voorstellingen van theatermakers uit het hele land. Samen concurreren acteurs en actrices voor de VSCD Toneelprijzen, waaronder de Theo d’Or-prijzen en de Proscenium-achter de schermenprijs. De tien voorstellingen die te zien zijn, onderwerpen aan zoals migratie, racisme en klimaatverandering. Een waar voorbeeld van de weerspiegeling die het theater biedt van de maatschappij.
Joop Kuyenhoven, oprichter en directeur van de Stichting Theater Initiatieven en Producties (STIP) legt uit in hoeverre een kunstenaar zich verantwoordelijk moet voelen voor de maatschappelijke impact van zijn of haar werk: “Vaak zie je dat er speciale doelgroepen rondom een bepaalde thema, die behandeld wordt in het theater, op af komen omdat ze een herkenning voelen. Je zou kunnen zeggen dat het werkt als een soort therapie, het geeft verlichting aan mensen”. Joop duidt aan dat theater een aanzet heeft om mensen over dingen te laten nadenken en de verandering in de wereld te maken, maar dat het niet de oplossing is voor maatschappelijke problemen: “Daar ben ik wat sceptisch over”, vertelt de directeur van STIP, “het in gesprek raken over de problemen met het publiek kan wel heel veel betekenen, maar dat het een zware politieke invloed heeft? Dat vind ik wat anders.”
Met een gevarieerd programma dat zowel bekroonde voorstellingen als werk van jonge makers omvat, laat het Nederlands Theater Festival zien dat theater voor iedereen is. Of je nu op zoek bent naar vermaak, verdieping of een nieuwe kijk op de wereld, er is voor elk wat wils. Het festival is een ode aan de kracht van verhalen en de onmisbare rol die theater speelt in onze samenleving. Het is een plek waar we kunnen lachen, huilen, leren en geïnspireerd raken. Kortom, een plek waar theater zijn maatschappelijke rol ten volle waarmaakt.