Namibië ziet geen problemen in het afschieten van bedreigde dieren als het gaat om mensenlevens

Namibië ziet geen problemen in het afschieten van bedreigde dieren als het gaat om mensenlevens

Zebra's en antilopen in een safaripark ter illustratie van anpfoto.nl

In Namibië heeft de regering een noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende droogte. De bevolking, die grotendeels afhankelijk is van eigen voedselproductie, kampt met de ergste hongersnood tot nu toe. Jagers hebben toestemming gekregen om honderden wilde dieren af te schieten, waaronder olifanten, nijlpaarden en zebra’s. Maar is dit wel de juiste manier om de hongersnood aan te pakken?

Namibië is gestart met de gecontroleerde jacht op wilde dieren. Voor de komende tijd staan er plannen op de agenda om ongeveer 300 zebra’s, 83 olifanten, 30 nijlpaarden en 60 buffels af te schieten, meldt nu.nl. Veel van deze dieren zijn met uitsterven bedreigd.

Hoe kan het dat Namibië gedwongen is om wilde dieren af te schieten? Is het niet mogelijk om voedsel uit het buitenland te importeren? Volgens WNF-woordvoerder Christiaan van de Hoeven is dat niet haalbaar. De droogte wordt namelijk veroorzaakt door El Niño, en ook de omliggende landen hebben met dezelfde omstandigheden te maken. “Het is niet bekend of deze landen ook wilde dieren afschieten. Misschien houden ze dit bewust onder de radar,” zegt Van de Hoeven.

Het afschieten van wilde dieren is niet alleen noodzakelijk vanwege het voedseltekort, maar ook omdat de dieren op zoek gaan naar voedsel in de boerderijen van de bevolking. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het afschieten helpt hierbij, omdat er dan meer voedsel overblijft voor andere dieren, waardoor de kans verkleint dat ze de gebieden van de bevolking binnendringen.

In Namibië lijkt er geen urgentie te zijn om naar alternatieve oplossingen te zoeken. In tegendeel tot wat vaak in de media wordt bericht, stelt jager Christiaan Otto dat deze praktijk al decennia lang bestaat. “Als je een populatie van tienduizenden dieren hebt en er honderden afschiet, breng je de soort niet in gevaar van uitsterven.”

Luister hier naar de reportage van Jade Ernsting, waarin zowel Christiaan Otto als Christiaan van de Hoeven aan het woord komen.

 

Over de auteur

Jade Ernsting

Jade is geboren in het bruisende Amsterdam, maar groeide op in een rustiger dorp genaamd Maarssen. Ze heeft een multiculturele achtergrond, met een Poolse moeder en een Nederlandse vader. Deze diversiteit zorgde ervoor dat ze al vroeg werd geconfronteerd met verschillende perspectieven en meningen, wat haar interesse in de manieren waarop mensen over dezelfde onderwerpen denken, aanwakkerde. Hoewel journalist worden niet altijd haar droom was, experimenteerde Jade met verschillende interesses, zoals verhalen schrijven, kunst, crime documentaires en biologie. Vroeger wilde ze detective of researcher worden. Op de middelbare school bleek dat ze daar talent voor had. Dankzij Peter R. de Vries weet ze nu dat je daar geen politieopleiding voor nodig hebt, maar dat er ook andere wegen naartoe leiden. Peter is een voorbeeld voor haar. De laatste jaren heeft Jade een groeiende passie voor schrijven ontdekt. In eerste instantie gericht op haar eigen gedachten en ervaringen, maar later begon ze al snel te schrijven over anderen, gedreven door wat hen uniek maakte of juist onbegrijpelijk. Deze passie leidde tot het creëren van haar eigen podcast, waarin ze niet alleen haar eigen verhalen deelt, maar ook anderen interviewt. Op de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht ontwikkelt Jade haar vaardigheden verder. Ze interviewt wekelijks verschillende mensen, wiens verhalen vervolgens op de HU-website worden gepubliceerd. Naast haar journalistieke carrière geniet ze van sociale tijd met vrienden, actief zijn bij roeivereniging Orca, documentaires kijken en tekenen. Jade wil als journalist de waarheid boven water krijgen. Ze streeft ernaar boeiende verhalen te vertellen die mensen de wereld om hen heen beter laten begrijpen. Haar doel op langere termijn is om de documentaire journalistiek in te gaan, waarbij ze complexe onderwerpen kan onderzoeken en verhalen kan vertellen die andere mensen intrigeren.