Effecten temperatuurschommelingen zichtbaar in de plantensector

Effecten temperatuurschommelingen zichtbaar in de plantensector

Afgelopen 1 september was de warmste 1 september die ooit is gemeten sinds het begin van de metingen. Slechts twee weken later, op 13 september vond de eerste nachtvorst plaats, iets opmerkelijks volgens het KNMI. Want normaal gesproken vindt de eerste nachtvorst pas plaats rond eind september. Al deze temperatuurschommelingen hebben impact op onze flora en fauna, maar wat gebeurt er precies?

Plantensector

Dirk Warmerdam is mede-eigenaar van Planta BV in de Bilt en merkt binnen zijn bedrijf de impact van de weerschommelingen op de planten en bomen. Het koude en het warme weer heeft elkaar veel afgewisseld, normaal gesproken gaan planten op het moment dat het kouder wordt in een zogenoemde ruststand. Als het twee weken later opeens weer zomerweer wordt, verandert dat weer de chemische reactie die in gang is gezet. Daarnaast heeft neerslag ook een grote invloed op de planten en bomen sector.
‘We hadden een vrij natte voorjaarsperiode, het is dan erg lastig om planten op een goede manier te zaaien en te laten groeien’, vertelt Warmerdam.

Oorzaak temperatuurschommelingen
Dat het zo wisselvallig weer is komt Leander de Wit niet onbekend voor. Hij is werkzaam als meteoroloog bij Buienradar en houdt dus nauwlettend het weer in de gaten. ‘Met zogenoemde super computers houden we alle windstromingen in de gaten, op die manier kunnen we vaak 10 tot 15 dagen van te voren zien of er warme of juist koude wind onze kant op komt’, vertelt de Wit.

Preventieve maatregelen
Om de weersomstandigheden op te vangen worden er veel preventieve maatregelen getroffen. ‘We houden het weer goed in de gaten, mocht het in een keer heel hard gaan regenen dan kunnen we de drains die de planten water geven al uitzetten. Maar voor de temperatuurverschillen valt vrij weinig te doen, dus wanneer er een wisselvallig najaar is, is dit in het voorjaar wel te merken’, aldus Warmerdam.

 

 

Over de auteur

Elke Hofstra

Mijn naam is Elke Hofstra (21). Ik studeer aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb een brede interesse, en maak graag verhalen over onderwerpen die spelen in de actualiteit. Met mijn reportages en geschreven artikelen wil maatschappelijke kwesties behandelen en aankaarten.