Factcheck: nee, je kunt niet beter een Snickers eten dan een proteïnereep

Factcheck: nee, je kunt niet beter een Snickers eten dan een proteïnereep

Zakken Snickers in schap.

Voedingsdeskundige Hetty Crèvecoeur beweert in een video van het AD dat je beter een Snickers kunt eten dan een proteïnereep. Volgens haar bevatten beide snacks ongeveer hetzelfde aantal calorieën, maar heeft een Snickers minder kunstmatige toevoegingen, wat het een betere optie zou maken. Klopt deze bewering, en is een Snickers inderdaad een gezondere keuze dan een proteïnereep?

 

Wat wordt er precies beweerd?

In de AD-video maakt Crèvecoeur de vergelijking tussen een Snickers en een proteïnereep. Haar argument is dat beide producten qua calorieën weinig verschillen, maar dat proteïnerepen vaak veel zoetstoffen en andere kunstmatige toevoegingen bevatten, wat het minder gezond maakt. Hoewel Crèvecoeur erkent dat geen van beide producten écht gezond is, suggereert ze dat de Snickers een beter alternatief kan zijn vanwege het ontbreken van die zoetstoffen.

De vraag is: is een Snickers daadwerkelijk een betere keuze als snack?

 

Hoe zit het met de calorieën?

Om te beginnen is het goed om naar de voedingswaarde van beide snacks te kijken. Een standaard Snickersreep van 50 gram bevat ongeveer 250 calorieën, 12 gram vet, 27 gram koolhydraten (waarvan 20 gram suikers) en 4 gram eiwit. Ter vergelijking: een veelvoorkomende proteïnereep, zoals die van Body & Fit, bevat rond de 200 tot 250 calorieën, 8 gram vet, 20 gram koolhydraten (waarvan 2 gram suikers), en zo’n 20 gram eiwit.

Qua calorieën hebben Crèvecoeur en het AD een punt. Beide snacks bevatten inderdaad ongeveer hetzelfde aantal calorieën. Maar de andere voedingswaarden, zoals de hoeveelheid suiker en eiwit, vertellen een ander verhaal.

 

Het eiwitgehalte: een belangrijk verschil

Een van de grootste verschillen tussen de twee snacks is het eiwitgehalte. Een proteïnereep bevat meestal rond de 20 gram eiwit, terwijl een Snickers er slechts 4 gram van heeft. Eiwitten zijn essentieel voor het herstel van spieren, vooral na het sporten. Dit is ook de reden waarom veel sporters naar proteïnerepen grijpen na een intensieve work-out. In dat opzicht biedt de proteïnereep een duidelijke meerwaarde ten opzichte van de Snickers.

 

Het Voedingscentrum bevestigt dit ook. Het stelt dat eiwitten belangrijk zijn, vooral voor spierherstel na inspanning. Ze benadrukken echter dat proteïnerepen niet noodzakelijk zijn voor iedereen. Veel mensen kunnen namelijk gemakkelijk voldoende eiwitten uit hun dagelijkse voeding halen zonder het gebruik van supplementen zoals repen.

 

Suikers en zoetstoffen

Een ander belangrijk aspect van de vergelijking is de hoeveelheid suiker en het gebruik van zoetstoffen. Een Snickers bevat per reep zo’n 20 gram suiker, terwijl veel proteïnerepen kiezen voor kunstmatige zoetstoffen, zoals sucrose of stevia, om de suikerinname te beperken. Crèvecoeur benadrukt dat deze zoetstoffen minder natuurlijk zijn dan suiker, en daarom mogelijk minder gezond.

Het Voedingscentrum stelt echter dat zoetstoffen zoals sucrose veilig zijn om te consumeren in de hoeveelheden die in voedsel worden gebruikt. Hoewel sommige mensen last kunnen krijgen van spijsverteringsproblemen bij overmatige consumptie van zoetstoffen, zijn ze over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid.

Daarnaast bevat een Snickers geraffineerde suikers, die snel in de bloedbaan terechtkomen en voor een korte energiepiek zorgen, gevolgd door een dip. Proteïnerepen, met hun lagere suikergehalte en hogere eiwitgehalte, bieden een meer stabiele energiebron, wat ze geschikter maakt als snack na fysieke inspanning.

 

Wat zeggen de bronnen?

Volgens het Kenniscentrum Sport & Bewegen spelen eiwitten een belangrijke rol in het herstelproces na het sporten. Hoewel de meeste mensen voldoende eiwitten uit hun dagelijkse voeding kunnen halen, zijn eiwitrepen een handige optie voor sporters om snel de benodigde eiwitten binnen te krijgen na een zware training.

Ook blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum dat suiker en zoetstoffen verschillende effecten hebben op het lichaam. Geraffineerde suikers in een Snickers kunnen leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat bijdraagt aan een kortdurende energieboost gevolgd door een energiedip. Proteïnerepen bieden, vanwege hun lagere suiker- en hogere eiwitgehalte, meer langdurige energie en ondersteunen het herstel van spieren na inspanning.

 

Conclusie

Is het waar dat je beter een Snickers kunt eten dan een proteïnereep? Nee, niet in alle gevallen. Het hangt sterk af van de situatie. Als je net hebt gesport en op zoek bent naar eiwitten voor spierherstel, is een proteïnereep een betere keuze vanwege het hogere eiwitgehalte. Als je echter gewoon een tussendoortje wilt en je de voorkeur geeft aan minder zoetstoffen, kan een Snickers aantrekkelijker lijken.

Toch blijft het belangrijk om te onthouden dat geen van beide snacks als ‘gezond’ kan worden beschouwd. Beide zijn calorierijk en zouden slechts met mate geconsumeerd moeten worden. Hoewel de claim dat een Snickers minder kunstmatige toevoegingen bevat klopt, is de suggestie dat het daardoor een betere keuze is, onterecht. Het hogere suikergehalte en gebrek aan eiwitten maken de Snickers in veel gevallen juist minder geschikt, vooral voor sporters.

De claim is grotendeels onjuist, vooral als het gaat om situaties waar eiwit en spierherstel belangrijk zijn.

 

Over de auteur

Robin Leemburg

Robin Leemburg (2005) komt oorspronkelijk uit het Noord-Hollandse dorp Bussum. In 2023 begonnen met de school voor journalistiek op de Hogeschool van Utrecht. Volgt sinds 1 september op de voet wat er in de binnenstad van Utrecht gebeurt. Haar interesse ligt bij het vertellen van onderbelichte verhalen. Houdt van lezen, schrijven en foto’s maken. Contact: rsleemburg@gmail.com