Wie slaapt op hun rechterzij, kan zich maar beter omdraaien, stelt Flare in een online artikel afgelopen maand. Op je linkerzij slapen zou namelijk beter zijn voor je hart omdat het je bloedstroom verbetert. Uit de geraadpleegde bronnen van het artikel blijkt dit echter niet per se waar te zijn.
Bewering: Op je linkerzij slapen is beter voor je hart omdat het je bloedstroom verbetert.
Oordeel: Onwaarschijnlijk
Maaike van Eijk, auteur van het op 7 september 2024 verschenen artikel, schrijft dat slapen op je linkerzij zuurbranden en refluxklachten vermindert, iets wat in onder andere dit onderzoek uit 2006 ook bevestigd wordt. In de laatste alinea van het artikel staat echter: “En last but not least is het ook beter voor je hart. Die wordt minder belast, omdat je lichaam op zo’n manier ligt die de bloedstroom vergemakkelijkt. Je raadt het waarschijnlijk al: slapers die liever op hun rechterzij slapen, bereiken dus het tegengestelde effect.”
Gebrek aan bronnen
De enige geraadpleegde bron van dit artikel, Healthline, benoemt dit voordeel echter helemaal niet. Ze stellen slechts dat op je rechterzij slapen de kans op brandend maagzuur vergroot. Dit omdat je maag in die positie hoger zit dan je slokdarm, waardoor het maagzuur makkelijker naar de slokdarm kan stromen. Je zou dan alsnog kunnen denken dat je dan toch maar beter op je linkerzij kan liggen.
Positie van het hart
Maar niks is minder waar. Een onderzoek uit 2018 toont juist aan dat slapen op je linkerzij de positie van je hart verandert vanwege de zwaartekracht. Deze verandering zorgt ervoor dat het hart draait, wat resulteert in een groter golfpatroon op de ECG, het hartfilmpje. Dit was niet te zien bij de mensen die op hun rechterzij sliepen. Zo’n verandering van het golfpatroon kan de interpretatie van hartaandoeningen zoals myocardiale ischemie (zuurstofgebrek) beïnvloeden. Lukas Dekker, cardioloog bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, heeft zelf soortgelijke onderzoeken gedaan. Hij stelt dat deze verandering van het golfpatroon komt doordat zo’n onderzoek met plakkertjes wordt gedaan. De positie van het hart ten opzichte van deze plakkertjes verandert dus, vandaar dat de golfbeweging op de ECG verandert.
Adriaan Voors, cardioloog en hoogleraar bij het UMC Groningen, laat per e-mail weten: “Ik vind dat de claim, ‘het is beter voor het hart om op de linkerzijde te slapen’, minder goed kan worden onderbouwd dan die om op je rechterzijde te slapen.” Hij haalt zelf ook een overzichtsartikel van Healthline aan, waarin staat dat 26 onderzochte patiënten met een hartspierziekte aangaven voorkeur te hebben voor het liggen op de rechterzijde omdat in deze positie de uitstroom van het bloed uit het hart toenam.
Echter concludeert Voors zelf dat het voorlopig nog niet duidelijk is of het voor je hart beter is om op je linker- of rechterzijde te liggen door een gebrek aan voldoende bewijs en onderzoek. Ook Dekker zegt dat het waarschijnlijk verschilt per persoon.
In conclusie
Op de website van Flair wordt beweerd dat slapen op je linkerzij beter is voor je hart omdat het je bloedsdoorstroom verbetert. Echter wordt hier in de aangehaalde onderzoeken niks over gezegd, noch wordt de claim expliciet ontkracht. Dit laat zien dat er nog niet voldoende onderzoek is gedaan om een duidelijk antwoord op de claim te geven. Daarbij komt de expertise van Voors, die de claims voor het liggen op je rechterzij aannemelijker vindt, en Dekker, die zegt dat het waarschijnlijk per persoon verschilt. De bewering ‘op je linkerzij slapen is beter voor je hart omdat het je bloedstroom verbetert’, wordt daarom als onwaarschijnlijk beschouwd.
Gebruikte bronnen
De links naar de gebruikte bronnen zijn te vinden in de tekst. Daarnaast zijn de volgende deskundigen gecontacteerd:
Mailverkeer met Adriaan Voors, cardioloog en hoogleraar UMC Groningen, op 18 mei.
Telefonisch contact met Lukas Dekker, cardioloog Catharina Ziekenhuis, op 19 mei.