Snel even de grens over om te shoppen, te tanken, sporten of misschien zelfs om te werken. Volgens de Europese Unie geniet je als burger van de EU van het recht van vrij verkeer. Dit betekent dat u naar een ander EU-land mag reizen, werken en wonen. Als u burger bent van een Schengenland, wat de meeste EU-landen zijn, mag u bovendien vrij en zonder grenscontroles naar andere Schengenlanden reizen. Dit is al zo sinds 1985, maar sinds 16 september heeft Duitsland, een Schengenland, ervoor gekozen om grenscontroles in te stellen.
Dit hebben ze gedaan in de hoop om het aantal mensen dat illegaal het land binnenkomt scherp terug te dringen. Deze controles zijn een reactie op terroristisch gemotiveerde incidenten van de afgelopen weken. Waaronder de aanslag in Solingen, waarbij een uitgeprocedeerde asielzoeker drie mensen doodstak. De slachtoffers waren twee mannen van 56 en 67 en een vrouw van 56 jaar oud. Acht mensen liepen verwondingen op.
Dit is echter niet de eerste keer dat Duitsland dit doet. Tijdens het EK voetbal afgelopen zomer voerde ze namelijk ook al grenscontroles uit. Destijds was dit een tijdelijke maatregel om extremisten en hooligans het land uit te houden.
Volgens het Duitsland Instituut deelde Bondskanselier Olaf Scholz in september 2023 zijn plan om illegale migratie tegen te gaan. Dit doet hij door middel van een strikter asielbeleid. Dit komt omdat het aantal vluchtelingen dat naar Europa en Duitsland komt, in 2023 “dramatisch gestegen” is volgens Scholz. Het gaat vooral om de vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Turkije en Irak, maar ook vangt het land meer dan een miljoen Oekraïners op. Het werd al langer aangegeven dat lokale en regionale bestuurders niet meer de capaciteiten hebben om al die mensen op te vangen, maar na twee mesaanvallen waarbij asielzoekers betrokken waren, kwam de druk op de Bondsregering om meer te doen.
in de onderstaande reportage onderzoekt redacteur lotta Looye wat de grenscontroles voor effect hebben op de Duitse bevolking. Hierover gaat ze in gesprek met Oliver Borchert die vaak voor sport de grens oversteekt en euregio medewerker Heidi de Ruiter.