Nieuwe controles op de Duitse grens

Nieuwe controles op de Duitse grens

DE LUTTE - Maatregelen langs op de A1/A30 bij de grensovergang met Duitsland vanwege de controles die de Duitse Federale politie uitvoert. Om middernacht is Duitsland langs alle grenzen begonnen met controles om naar eigen zeggen terroristen en illegale migranten te weren. ANP EMIEL MUIJDERMAN

Snel even de grens over om te shoppen, te tanken, sporten of misschien zelfs om te werken. Volgens de Europese Unie geniet je als burger van de EU van het recht van vrij verkeer. Dit betekent dat u naar een ander EU-land mag reizen, werken en wonen. Als u burger bent van een Schengenland, wat de meeste EU-landen zijn, mag u bovendien vrij en zonder grenscontroles naar andere Schengenlanden reizen. Dit is al zo sinds 1985, maar sinds 16 september heeft Duitsland, een Schengenland, ervoor gekozen om grenscontroles in te stellen.

Dit hebben ze gedaan in de hoop om het aantal mensen dat illegaal het land binnenkomt scherp terug te dringen. Deze controles zijn een reactie op terroristisch gemotiveerde incidenten van de afgelopen weken. Waaronder de aanslag in Solingen, waarbij een uitgeprocedeerde asielzoeker drie mensen doodstak. De slachtoffers waren twee mannen van 56 en 67 en een vrouw van 56 jaar oud. Acht mensen liepen verwondingen op.

Dit is echter niet de eerste keer dat Duitsland dit doet. Tijdens het EK voetbal afgelopen zomer voerde ze namelijk ook al grenscontroles uit. Destijds was dit een tijdelijke maatregel om extremisten en hooligans het land uit te houden.

Volgens het Duitsland Instituut deelde Bondskanselier Olaf Scholz in september 2023 zijn plan om illegale migratie tegen te gaan. Dit doet hij door middel van een strikter asielbeleid. Dit komt omdat het aantal vluchtelingen dat naar Europa en Duitsland komt, in 2023 “dramatisch gestegen” is volgens Scholz. Het gaat vooral om de vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan, Turkije en Irak, maar ook vangt het land meer dan een miljoen Oekraïners op. Het werd al langer aangegeven dat lokale en regionale bestuurders niet meer de capaciteiten hebben om al die mensen op te vangen, maar na twee mesaanvallen waarbij asielzoekers betrokken waren, kwam de druk op de Bondsregering om meer te doen. 

in de onderstaande reportage onderzoekt redacteur lotta Looye wat de grenscontroles voor effect hebben op de Duitse bevolking. Hierover gaat ze in gesprek met Oliver Borchert die vaak voor sport de grens oversteekt en euregio medewerker Heidi de Ruiter.

Over de auteur

lotta Looije

Lotta Looije is tweedejaars student op de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Voor Lotta ging studeren heeft ze HAVO gedaan op het X11 media en vormgeving in Utrecht en heeft haar diploma gehaald in 2023. Op school vond ze de opdrachten waarbij ze mensen moest interviewen en verslagen moest schrijven het leukst waardoor ze uiteindelijk voor de studie journalistiek heeft gekozen. Ze woont in Utrecht en heeft een baan in de horeca. Op dertienjarige leeftijd moest ze wekelijks kranten bezorgen in haar buurt en dat heeft ze voor meer dan een jaar gedaan. Van de enorme hoeveelheid kranten die elke week voor de deur stonden bleven er altijd wel een paar over. Zo kwam ze op jonge leeftijd al in contact met het nieuws en de krant. Ook op school hield ze het nieuws goed in de gaten zodat ze elke vrijdag tijdens de Nederlands les een kans had om de nieuwsquiz van die week te winnen. Naast de krant leest ze ook graag boeken en ze sport drie keer per week.