Nieuwe Instagram regels voor tieners geeft ouders meer controle

Nieuwe Instagram regels voor tieners geeft ouders meer controle

Vorige week heeft Instagram de zogenoemde tiener account ingevoerd. Met deze tieneraccounts wil Instagram tieners beschermen tegen de negatieve kanten van sociale media en ouders meer controle geven over de accounts van de kinderen.

Goede stap vooruit van de mediabedrijven, maar of het nut heeft?

Hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, Wouter van den Bos, vindt het goed van de sociale mediabedrijven. ‘Dat ze hier over nadenken en bepaalde berichten niet meer zichtbaar maken voor jonge gebruikers is ontzettend goed, maar ik ben benieuwd naar de daadwerkelijke uitwerking ervan. Het zijn veel nieuwe regels waarvan sommigen heel klein, dus of dat echt nut gaat hebben weet ik niet. Het klinkt heel vooruitstrevend dat ze bijvoorbeeld een tijdslimiet er op gaan zetten maar inprincipe kan dit op veel mobiele telefoons al in de instellingen. Of dat accounts van tieners onder de 18 automatisch een slotje krijgen, goed idee maar hoe gaan ze  controleren hoe oud iemand is. Maar er is zeker een stap in de goede richting gezet als je het mij vraagt.’

Focus op het negatieve 

Van den Bos vindt wel dat de nadruk vaak op de negatieve kant van sociale media ligt. ‘Het gaat in de media bijna altijd over de negatieve gevolgen, dat tieners met wildvreemden in contact kunnen komen, ze er concentratie problemen van krijgen, ga zo maar door. Ik snap waar het vandaan komt, maar sociale media zorgt ook voor zo ontzettend veel mooie dingen die vroeger helemaal niet haalbaar waren. Neem als voorbeeld goede doelen die informatie kunnen verspreiden, een nieuwe vorm van nieuwskanalen waardoor het nieuws op een toegankelijkere manier gebracht kan worden, en dat tieners contact met elkaar kunnen hebben ondanks dat ze wellicht uren van elkaar vandaan zijn.

Mening tiener

Een van de dingen die veranderd voor tiener accounts is dat alle accounts automatisch een slotje hebben en daarmee op privé staan. Hier heeft de zeventienjarige Lynn Blijd gemengde gevoelens over. Zij vindt dat het niet aan Instagram is om voor iemand te bepalen of het account van iemand op privé moet. ‘Ik ben van mening dat ieder kind vanaf 15, zonder een mening van een ouder, voor zichzelf zou moeten kunnen bepalen wat hij/zij met een account wilt. Ik vind dat wij echt wel in zouden kunnen schatten wat voor effect een open account hebben heeft. Wat ik wel goed vind is dat jongeren ’s avonds na een bepaald tijdstip geen meldingen krijgen van Instagram, want daar kan ik zelf ook nog wel eens intrappen.’

De functie is op dit moment in gegaan in de Verenigde Staten, echter is het  nog onduidelijk wanneer de regels ook in Nederland worden toegepast.

Over de auteur

Elke Hofstra

Mijn naam is Elke Hofstra (21). Ik studeer aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik heb een brede interesse, en maak graag verhalen over onderwerpen die spelen in de actualiteit. Met mijn reportages en geschreven artikelen wil maatschappelijke kwesties behandelen en aankaarten.