Verkoopprijzen van woningen zijn nog nooit zo hoog geweest

Verkoopprijzen van woningen zijn nog nooit zo hoog geweest

Bron: ANP- Iris van den Broek

De Nederlandse woningmarkt heeft in augustus 2024 een opmerkelijke ontwikkeling laten zien. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn met 11,2% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, de grootste stijging in twee jaar. Deze sterke groei wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De vraag naar woningen blijft hoog, mogelijk gestimuleerd door de lage rente en veranderende woonwensen. Tegelijkertijd is het aanbod beperkt, waardoor de prijzen opgedreven worden. Ook de algemene prijsstijging in de economie speelt een rol, aangezien mensen hun geld vaker in tastbare bezittingen zoals woningen steken. Hoewel de prijzen sinds juni 2023 weer stijgen, liggen ze nog steeds iets onder de piek van juli 2022. Naast de prijsstijging is ook het aantal woningtransacties in augustus toegenomen. Deze ontwikkelingen hebben verschillende gevolgen. Voor starters op de woningmarkt wordt het steeds moeilijker om een huis te kopen, terwijl huiseigenaren profiteren van de stijgende waarde van hun woning. De woningmarkt heeft een grote invloed op de economie als geheel.

De Nederlandse overheid heeft de woningnood hoog op de agenda staan en trekt alle registers open om de situatie te verbeteren volgens de Rijksoverheid. Door het versnellen van bouwprocedures, het beter benutten van bestaande gebouwen en het stimuleren van gemeenten om meer te bouwen, wordt er gestreefd naar de realisatie van 100.000 nieuwe woningen per jaar. Daarnaast worden maatregelen getroffen om woningen betaalbaar te houden, zoals het vereenvoudigen van de huurtoeslag en het verlagen van de overdrachtsbelasting. Ook wordt geïnvesteerd in de kwaliteit van woningen door bijvoorbeeld verduurzaming en het aanpakken van funderingsschade.

Om de ruimtelijke ordening te verbeteren en een betere balans te vinden tussen verschillende functies zoals wonen, werken en landbouw, wordt er gewerkt aan een nieuwe Nota Ruimte. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan sociale aspecten, zoals het helpen van mensen in kwetsbare situaties en het verbeteren van de leefbaarheid in bepaalde wijken. Door een combinatie van deze maatregelen hoopt de overheid de woningnood aan te pakken en een duurzame en betaalbare woningmarkt te creëren.

Onderstaand een video van het interview met Frank Notten, woordvoerder en econoom bij het CBS.

Over de auteur

Storm Baarda

Storm Baarda (2003) komt uit Zaltbommel. Hij is een tweedejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft ervaring in de toegepaste psychologie, wat hij ook toepast in zijn werk als journalist. Hij is nieuwsgierig en wil van alles het fijne weten. Hij is sportief, wat tot uiting komt bij de lokale Hockeyclub MHC Bommelerwaard. Hier heeft hij ook al meerdere journalistieke taken vervuld.