Jubileum van Verdriet: Hoe het Israëlisch-Palestijnse Conflict Nederland Verandert

Jubileum van Verdriet: Hoe het Israëlisch-Palestijnse Conflict Nederland Verandert

shutterstock

Een jaar geleden is de wereld getuige geweest van een nieuw escalatieniveau tussen Israël en Palestina. Nooit eerder in de geschiedenis is er sprake geweest van zo’n grote betrekking van burgers vanuit de hele wereld op dit onderwerp. De laatste twaalf maanden zijn gemarkeerd door protesten, demonstraties, geweld, polarisatie en vooral grote spanning binnen de maatschappij door dit conflict. 

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt er in Nederland een angstig gevoel te drijven ‘dat het mensen uit elkaar drijft’. Zowel op de werkvloer als op sociale media, op scholen en universiteiten ontstaan er soms felle discussies. Volgens Movisie, het landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken, is het belangrijk dat de empathie in Nederland vergroot wordt namens het sociale contact, volgens hen is het ‘noodzakelijk dat mensen oprecht gaan luisteren naar de persoon uit de andere groep en zich gaan inleven in diens verhaal’. 

Het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) in Nederland heeft sinds het begin van dit conflict 1550 antisemitische meldingen binnen gekregen. Naomi Mestrum, directeur van CIDI, vertelde tijdens de  uitzending van WNL dat deze cijfers behoorlijk hoog zijn en dat: “Mensen voelen zich ongemakkelijk en bezorgd omdat het antisemitisme er is en steeds ernstiger wordt”.

Daardoor zijn er in het afgelopen jaar meerdere initiatieven ontwikkeld in Nederland om antisemmitisme en/of moslimhaat te verminderen, bijvoorbeeld de ‘Saïd en Lody Methodiek’. Saïd is Marokkaans en Lody joods. Samen hebben ze projecten ontwikkeld voor scholen om de weerbaarheid tussen jongeren te vergroten. De ‘Participatief Drama’ doet  in samenwerking met ‘Combatants for Peace’: een Palestijns-Israëlische organisatie, een combinatie van participatieve dramatechnieken en sociaal werk bijenkomsten zodat mensen aan de hand van hun ervaringen, problemen en uitdagingen hun verhaal kunnen delen. 

Kortom, heeft het conflict in de afgelopen twaalf maanden tussen Israël en Palestina niet alleen in de wereld, maar ook de Nederlandse samenleving diepgaand beïnvloed. De groeiende polarisatie en angst binnen verschillende sociale instellingen, benadrukken de urgentie van empathie en begrip in ons dagelijks leven. Initiatieven zoals de ‘Saïd en Lody Methodiek’ en de ‘Participatief Drama’ zijn belangrijke stappen in de goede richting, omdat ze jongeren aanmoedigen om te luisteren en zich in te leven in elkaars ervaringen. Om de maatschappelijke spanningen te verlichten en antisemitisme en moslimhaat te bestrijden, is het cruciaal dat we blijven investeren in dialogen en educatieve projecten die verbinding bevorderen. Alleen door samen te werken kunnen we een cultuur van respect en begrip opbouwen, die ons in staat stelt om deze uitdagingen effectief het hoofd te bieden.

Over de auteur

Clara Vroegop

Clara, 25 jaar