Maori-rechten onder druk in Nieuw-Zeeland

Maori-rechten onder druk in Nieuw-Zeeland

Bron: Unsplash

Nieuw-Zeeland is een land dat niet veel in het nieuws is. Het is een van de meest geïsoleerde landen ter wereld, en staat bij ons bekend als een progressief land die de inheemse rechten erkend. Echter staat het land nu op het punt een belangrijke stap terug te zetten. De nieuwe rechtse regering wil het voorkeursbeleid voor de Māori inperken, wat een einde zou kunnen maken aan de jarenlange vooruitgang in de erkenning van hun cultuur en rechten.

De Māori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, sloten in 1840 het Verdrag van Waitangi met de Britten, waarin de Māori landrechten en autonomie werden beloofd. Door de jaren heen werden deze rechten vaak genegeerd, wat leidde tot de oprichting van het Waitangi Tribunal in 1975. De Waitangi Tribunal behandelt klachten van Māori over schendingen van het verdrag en speelt een grote rol in het herstellen van het verleden.

Onder vorige regeringen zijn speciale programma’s ingevoerd om de achtergestelde positie van de Māori te verbeteren, zoals aparte gezondheidszorg en onderwijsvoorzieningen en gratis lunch voor kinderen op school. Deze initiatieven zijn bedoeld om de structurele ongelijkheden aan te pakken.

De nieuwe regering, gevormd door de National party en de rechts-populistische ACT-party, wil dit beleid echter terugdraaien. Zij vinden dat deze regelingen de samenleving juíst verdelen door onderscheid te maken op basis van etniciteit. Zij pleiten voor gelijke behandeling van alle Nieuw-Zeelanders, zonder speciale voorrechten voor de Māori. Māori-groepen en de oppositie waarschuwen dat het inperken van deze rechten hun positie verder zal verzwakken. ‘Zij vrezen dat deze beleidswijzigingen niet alleen de economische ongelijkheden vergroten, maar ook dat er wat betreft de afspraken rondom het Waitangi tribunal, stappen terug worden gedaan’ aldus Toon van Meijl. Hij is cultureel antropoloog en gespecialiseerd in de Māori. ‘Nieuw-Zeeland doet nu in plaats van een stap vooruit, twee stappen terug.’

Asaiah Goldstein sprak met Toon van Meijl en Māori Influencer, Lachlan James Holt. Wat betekenen deze veranderingen voor de reputatie van Nieuw-Zeeland en de toekomst van de Māori?

 

Over de auteur

Asaiah Goldstein

Mijn naam is Asaiah India Goldstein, en ik ben een enthousiaste en nieuwsgierige tweedejaars studente Journalistiek van 21 jaar oud met een achtergrond in de acteurswereld. Twee jaar geleden heb ik de toneelschool afgerond, en daar heb ik geleerd om mijzelf in te leven in verschillende rollen en personen en om verhalen tot leven te brengen. Deze opleiding en ervaringen hebben mij geïnspireerd om de wereld en alles wat zij met zich mee brengt te ontdekken. Mijn interesses zijn zeer divers en weerspiegelen eigenlijk al mijn nieuwsgierigheid naar de wereld. Ik ben gefascineerd door kunst en cultuur in alle vormen, reizen, en ik vind het heel erg belangrijk dat er veel inclusiviteit en diversiteit in de media is. Tegelijkertijd heb ik ook een grote interesse in misdaadverhalen en het recht. Hier wil ik mijzelf ook verder in gaan verdiepen tijdens de opleiding. Ik streef ernaar om verhalen te vertellen waarin de stemmen van diverse gemeenschappen en culturen gehoord worden. Als journalist hoop ik mensen en culturen dichter bij elkaar te kunnen brengen. Mijn achtergrond in de acteursopleiding heeft ervoor gezorgd dat ik sterke communicatieve vaardigheden heb ontwikkeld en dat ik verhalen met empathie en diepgang kan benaderen. Wellicht lees je in de toekomst een artikel van mij in de theaterkrant, of zie je mij terug bij BNN of als misdaadjournalist.