Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en dat Nederland vrij was. In Stichtse Vecht zijn er allerlei feestelijke activiteiten georganiseerd om dit te vieren. Van opa tot kind en vrachtwagenchauffeur tot advocaat, iedereen moet de vrijheid kunnen vieren. De gemeente Stichtse Vecht heeft in januari een kerngroep opgericht die tot aan 4 en 5 mei allemaal activiteiten gaat organiseren. Dit in de vorm van een lustrumprogramma. Met lid van de kerngroep Evelien van der Gun-Nussy bespreek ik het lustrumprogramma.
‘’Er is een regeling ingesteld waarbij meerdere gemeente aanspraak konden maken op een provinciale bijdrage voor de viering van 80 jaar vrijheid. Wij hebben aan alle voorwaarden voldaan en er is 15.000 euro vrijgesteld om de viering mee te betalen. Daarop hebben wij van de provincie ook nog eens 15.000 euro gekregen voor vieringen. In totaal dus 30.000 budget om alle evenementen te betalen voor Stichting 4 en 5 Mei Stichtse Vecht.
Verschillende kerngroepen konden ideeën sturen wat voor soort evenementen er moesten komen met het vrijgestelde budget. Alle plannen moeten door een comité heen die deze plannen controleert. Als eerste komt er een bevrijdingskrant die huis aan huis wordt geleverd met allemaal informatie over 80 jaar vrijheid in de Stichtse Vecht. Hierin komt ook het officiële programma voor de vieringen. Ook worden in alle seniorenhuizen in de Gemeente Stichtse Vecht petit devoirs uitgedeeld. Er worden door de hele gemeente verschillende bevrijdingsmaaltijden geserveerd. Daarnaast gaan verschillende scholen een musical maken. Dit is de Anne Frank musical. Daarnaast staat ook een groot reuzenrad in het centrum van Breukelen op het programma.
Samen met verschillende kerngroepen komen we veel bij elkaar om de laatste puntjes op de i te zetten om het volledige programma rond te krijgen. Nu met het lustrum jaar spreken we elkaar daarom ook extra vaak
Het belang dat kinderen weten dat vrijheid niet gegarandeerd is, is erg belangrijk. Daarom worden er boekjes met informatie op scholen uitgedeeld om uit te lichten hoe bijzonder het eigenlijk is dat wij nu al 80 jaar vrijheid mogen leven. In de vele kleine dorpen staan er de hele dag door activiteiten op de planning voor jong en oud. Natuurlijk allemaal in het thema van 80 jaar Stichtse Vecht. Ik heb ook het idee dat steeds meer jongeren betrokken worden bij dit onderwerp, zowel op scholen als thuis aan de keukentafel. In de kleine en grote dorpen in de Stichtse Vecht staan jongeren ook echt open om meer te leren over wat er allemaal gebeurd is. Het onderwerp is natuurlijk best abstract voor jongeren en kinderen, want hoe krijg je zo’n boodschap nou goed over? Groep 8 leerlingen krijgen opdrachten over de oorlog. Het is echt de bedoeling dat ze erover gaan nadenken. Uiteindelijk gaan de groep 8-ers een debat voeren met stellingen. Om zo het gesprek onderling door te kunnen voeren. Elf basisscholen in Stichtse Vecht doen hier met veel enthousiasme aan mee. Tweeëntwintig kinderen gaan hun ideeën en plannen ook aan een raad voorleggen. We krijgen nu al van scholen te horen dat ze de kinderen er hard en met veel plezier mee bezig zijn.
Overal denken we dat het een mooi programma gaat worden met evenementen voor iedereen.”