Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Tekstschrijver en (sport)verslaggever Danny van der Linden: “Een groot succes en een financiële klapper.”

Tekstschrijver en (sport)verslaggever Danny van der Linden: “Een groot succes en een financiële klapper.”

Bron: Mike Vermeulen van supportersvereniging FC Utrecht. Op de foto: Danny van der Linden (links op de foto) die als erelid van supportersvereniging FC Utrecht wordt bedankt voor bewezen diensten.

Maarssen – ‘Een overvol leven’ , volgens schrijver Danny van der Linden (41) een van de benodigdheden om een biografie te schrijven en zelfs perfect als titel. Danny’s eerste exemplaar over het overvolle leven van Maarssenaar Rob Brouwer werd zondag 23 februari uitgereikt in de korfbalkantine van OVVO in Maarssen door Wolter Kroes. Geïnteresseerd in het leven van een ander schreef Danny van der Linden meerdere biografieën terwijl hij zelf ook het een en ander heeft meegemaakt. In een uitgebreid interview sprak ik Danny over zijn passie voor het schrijven, werken voor supportersvereniging FC Utrecht en zijn gevoel bij Maarssen. 

Waar kwam de interesse om te schrijven vandaan?

Danny van der Linden: “Ik vond het leuk om reacties te krijgen op mijn schrijfwerk, dus ik had op mijn veertiende een roddelrubriek in het clubblad van korfbalvereniging OVVO die nergens op sloeg, want ik bedacht allemaal verhalen over relaties en gebeurtenissen op school en mensen reageerden leuk er op en later op mijn zestiende ben ik kritische columns over het korfbal bestuur gaan schrijven.”

Leerde je tijdens je opleiding al over het vak schrijven of deed je dit op eigen houtje? 

“Nou, ik deed een MBO Handel & Economie waar de helft van de leerlingen in het weekend werd opgepakt, dus zodra ik niet meer leerplichtig was, vond ik het mooi geweest.” “Ik ben aan het werk gegaan bij de Albert Heijn, waar ik het na een poosje ook wel weer zat was en toen heb ik nog veertig andere baantjes gehad tot mei 2015, want toen kreeg ik een herseninfarct en kon ik eigenlijk helemaal niks meer.” “Ik kwam in de ziektewet terecht en kon niet meer werken en toen dacht ik van ja, wat vind ik nou wel leuk?” “Ik vind schrijven leuk, dus toen heb ik mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als tekstschrijver.”

Had je toen al meer schrijfervaring in vergelijking met vijftien jaar terug?

“Ja, want in 2004 ben ik begonnen als vrijwilliger voor supportersvereniging FC Utrecht waar ik een magazine vol schreef met verhalen van geïnterviewde spelers, wat toen nog een stuk makkelijker kon dan tegenwoordig met al die mediatraining en perschefs, tot ik afgelopen zomer erelid werd.”

Nou zag ik dat je naast vrijwilligerswerk voor supportersvereniging FC Utrecht ook namens jezelf en een andere uitgeverij, vanaf 2011, meerdere boeken hebt uitgegeven. Was dit een verdienmodel?

“Ja, ik heb toen meerdere verhaaltjes geschreven en een boekje gebundeld van columns uit mijn tijd bij FC Utrecht en die heeft een kleine uitgeverij die niet meer bestaat uitgegeven, maar in 2019 bestond FC Utrecht bijna 50 jaar en toen heb ik samen met twee vrienden verhalen verzameld van oude en nieuwe generaties supporters van de Bunnikside, de harde kern van FC Utrecht, en met die verhalen hebben we samen geschreven, de opmaak voltooid en een marketingplan gemaakt en zo werd ‘rebellen van de Bunnikside’ een groot succes en een financiële klapper.”

In 2016 begon je als freelance tekstschrijver en journalist, maar je bleef wel lokaal in de regio Utrecht. Vanwaar de keuze om lokaal te schrijven en te werken?

“Dat vind ik juist leuk, want ik maakte toen in Driebergen verslag van de verbouwing van een speeltuin en dat ‘simpel klote onderwerp’ had zo veel invloed op de buurt, omdat ze het, bij wijze van, uit hun raam kunnen zien en dingen die in je eigen omgeving gebeuren, die zie, voel en ruik je iedere dag en de reacties van de buurt zijn mooi om te zien.”

Waarom kwam je uiteindelijk dichter bij huis om over Maarssen te schrijven?

“Ik kwam erachter dat ik schrijven over sport leuk vond, dus ben ik voor de ‘Utrechtse Sportkrant’ begonnen en in dezelfde tijd had je in Maarssen ‘de Vechtstroom’ en hun sportverslaggever belde mij zelf op dat hij ging stoppen en of ik hem kon vervangen en zo ben ik erin gerold.”

Je recente boek gaat over Rob Brouwer, een andere Maarssenaar, en daarnaast heb je veel geschreven over Utrecht en oud-spelers. Hoe is jouw verhouding met Maarssen en regio Utrecht?

“Ik ben geboren in Utrecht en ben tot mijn achttiende opgegroeid in Maarssenbroek en dit is echt mijn plek.” “Hier ging ik sporten, naar school en voor het eerst op stap.” “Ik ben wel een paar keer verhuisd, maar inmiddels woon ik alweer vijftien jaar in Maarssenbroek.”

Je hebt ooit een boekje over Maarssen geschreven, hoe kwam je op dat idee?

“Ja, ‘Mijmeren over Maarssen’ en dat is ontstaan, omdat ik, met name in Maarssen-dorp, een gevoel heb als ik er fiets op loop en dan moet ik dat gevoel van mijzelf een keer opschrijven.”

Geeft het dan een bepaalde trots om je eigen boeken hier in de boekhandels en supermarkten te zien?

“Trots is een groot woord, maar het is zeker leuk om te zien.”

Wat staat er op de agenda voor de toekomst?

“In mei 2026 bestaat stadion ‘de Galgenwaard’ 90 jaar, dus er zijn ideeën voor een nieuwe biografie.”

 

Over de auteur

Oscar Eichenberger

Ik ben Oscar Leonardo Eichenberger, 20 jaar oud en ben geboren en getogen in Alkmaar. Ik ben sportief aangelegd, zit veel op de racefiets en houdt mijzelf 24/7 bezig met alles rondom voetbal. Ik speel in de JO23-1 (2e divisie) en Futsal heren 1 van V.V. Kolping Boys uit Oudorp. Daarnaast heb ik een seizoenkaart van AZ Alkmaar en volg ik alle wedstrijden van Liverpool. Naast voetbal is mijn interesse in sport erg breed en zie ik mijzelf later als sportjournalist de mooiste sportverslagen tikken. Schrijven over sport is een hobby en doe ik dan ook voor mijn voetbalvereniging. Ik ben altijd in voor een praatje en drankje en houd dan ook van een gezellige omgeving, wel in een stad, want ik ben geen dorpsmens.