Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Waterschapsbelasting stijgt fors voor inwoners Stichtse Vecht

Waterschapsbelasting stijgt fors voor inwoners Stichtse Vecht

Foto ter illustratie | Foto: Freepik

Voor inwoners van Stichtse Vecht, dat valt onder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), is de waterschapsbelasting* dit jaar maar liefst 12,9 procent hoger. Landelijk zien Nederlanders hun waterschapsbelasting eveneens flink stijgen: in 2025 wordt er ongeveer 4,3 miljard euro geïnd door de waterschappen, wat ruim 8 procent meer is dan vorig jaar, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een hoofdoorzaak van de gemiddelde 8 procent stijging van de waterschapsbelasting in Nederland is dat weersextremen tegenwoordig intenser zijn en vaker voorkomen. ‘Waterschappen moeten als gevolg hiervan steeds meer investeren in veilige dijken, het opvangen van piekbuien en droge periodes en het zuiveren van rioolwater’, aldus Judith de Jong, woordvoerder van de Unie van Waterschappen. ‘Daar komt nog bij dat ook alles wat de waterschappen inkopen duurder wordt.’

Een stijging van de waterschapsbelasting is de enige optie om de benodigde investeringen in waterbeheer, infrastructuur en het voorkomen van overstromingen te kunnen financieren, voegt De Jong eraan toe. ‘Waterschappen proberen het werk zo zuinig en effectief mogelijk te doen en waar mogelijk te besparen. Andere manieren zijn er niet.’

Waterschap AGV jarenlang te krappe begroting

Naast de uitdagingen waar alle waterschappen mee te maken hebben, zoals inspelen op weersextremen, zorgen specifieke factoren bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht voor een hogere waterschapsbelasting. ‘Het eerlijke verhaal is dat de tarieven tot nu toe te laag waren en dat er jarenlang te krap is begroot. De reserves zijn bijna uitgeput’, vertelt Erna van Eerden, woordvoerder van Waterschap AGV en Waternet. Als gevolg daarvan moesten de belastingtarieven verhoogd worden om de financiële situatie van het waterschap te herstellen.

Nergens was de stijging in de afgelopen vijf jaar zo groot als bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: 78 procent in de periode 2020-2025, meldt het CBS. Waar een meerpersoonshuishouden met een woning en een gemiddelde WOZ-waarde in Stichtse Vecht in 2020 318 euro per jaar betaalde, betaalt het nu bijna 570 euro per jaar. Boeren zijn na meerpersoonshuishoudens het hards getroffen.

In 2025 ontvangt Waterschap AGV in totaal 347,7 miljoen euro aan belasting van inwoners en bedrijven, zo blijkt uit de begroting van 2025. ‘De verhoging is noodzakelijk om hier veilig te kunnen blijven wonen en werken, met voldoende water en genoeg schoon water’, aldus Van Eerden. De belastinginkomsten van het waterschap zullen verder stijgen tot ruim 363 miljoen euro in 2029.

 

Uitvoeringsproblemen bij Waternet

Waternet, de uitvoerende instantie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, kampt al jaren met administratieve achterstanden. Door falende ICT-systemen zijn er fouten gemaakt in belastingaanslagen en liep de inning van de waterschapsbelasting vertraging op. Van Eerden geeft aan dat er ‘een beperkt verband is tussen de stijging van de waterschapsbelasting en de uitvoeringsproblemen bij Waternet’.

Toch laat het zijn sporen na. Om de achterstanden in te halen, zijn er extra personeelsleden en externe partijen ingeschakeld. ‘De extra kosten hiervoor kwamen uit op ongeveer 3 miljoen euro’, aldus Van Eerden. ‘Het waterschap is voor 98 procent afhankelijk van de belastingopbrengsten en heeft geen andere bron van inkomsten.’ De kosten voor het herstellen van de fouten worden dus grotendeels door de inwoners gedragen.

Extra onderhoud en vernieuwing

In 2025 geeft Waterschap Amstel, Gooi en Vecht geld uit aan extra onderhoud en vernieuwing van waterzuiveringen. ‘We breiden sommige waterzuiveringen uit. Daardoor kunnen we kleinere vervuilingen, zoals medicijnresten, beter uit het afvalwater halen’, vertelt Erna van Eerden.

De gemalen worden verbeterd en energiezuiniger gemaakt. ‘Wij zorgen ervoor dat onze gemalen ook bij extremer weer goed blijven werken. We passen ze aan zodat ze sneller veel water kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld als het heel hard regent.’

Om toekomstbestendig te blijven, bouwt het waterschap extra financiële reserves op. ‘Net als een huishouden moet ook het waterschap geld achter de hand hebben voor onverwachte uitgaven.’

——————————————————————————————————————————————

*Waterschapsbelasting wordt geheven door de waterschappen in Nederland. Er zijn in totaal 21 waterschappen in Nederland. Per waterschap verschilt de hoogte van de belasting. Een waterschap gebruikt de waterschapsbelasting bijvoorbeeld voor de aanleg en het onderhoud van dijken, kades, sloten en plassen. Ook zorgt een waterschap ervoor dat de waterstand en de waterkwaliteit goed blijven. Zowel huiseigenaren, huurders, bedrijven als boeren moeten belasting betalen aan het waterschap in hun regio. De hoogte van de aanslag verschilt niet alleen per waterschap, maar ook per huishouden of bedrijf en bestaat uit verschillende heffingen. Bereken uw waterschapsbelasting hier: https://www.waternet.nl/service-en-contact/waterschapsbelasting/kosten/

Over de auteur

Isis van der Meulen

Ik ben Isis van der Meulen, negentien jaar oud en eerstejaarsstudent aan de School voor Journalistiek aan de HU. In 2023 heb ik mijn vwo-diploma behaald op het UniC. Dat jaar heb ik met veel plezier mijn profielwerkstuk 'Gek op jou' geschreven, waarin mijn pws-partner en ik tot op de bodem uitpluizen hoe aantrekkingskracht precies werkt. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest naar mensen en hun gevoelens, perspectieven en verhalen. Vooral onderwerpen die te maken hebben met psychologie en filosofie grijpen me aan en als journalist verdiep ik me er graag in. Heb jij een nieuwswaardig verhaal, evenement of iets anders dat het verdient om gedeeld te worden? Laat het me weten! Je kan me bereiken via de mail (isisvdmeulen@gmail.com) of me een bericht sturen via mijn LinkedIn account: