Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Sport voor iedereen: de inzet van de Sportspullenbank en andere initiatieven

Sport voor iedereen: de inzet van de Sportspullenbank en andere initiatieven

Foto ter illustratie Bron: Freepik

Sport zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ongeacht het inkomen. Uit het inwonerspanel van oktober 2024 over sport en bewegen bleek echter dat één op de tien inwoners bijna nooit sport of beweegt. Een van de redenen hiervoor is omdat ze sport te duur vinden. Om deze financiële drempel weg te nemen, zijn er binnen de gemeente Stichtse Vecht verschillende initiatieven, zoals de Sportspullenbank Stichtse Vecht, om sporten toegankelijker te maken voor de bewoners.

‘Sport en bewegen is niet alleen belangrijk voor mensen die dit kunnen betalen, maar ook voor mensen die dit niet kunnen betalen’, vertelt Piet Donga, voorzitter van Vitaal Stichtse Vecht en oprichter van de Sportspullenbank, in de podcast Bruggesprekken van RTV Stichtse Vecht. In 2021 werd de Sportspullenbank door Donga en zijn vrouw in samenwerking met Stichting Kledingbank Stichtse Vecht opgericht. Piet Donga was een van de initiatiefnemers van het Sport en Preventieakkoord van Stichtse Vecht. Het idee van de Sportspullenbank kwam naar voren toen ze bezig waren met het opzetten van het akkoord.

De Sportspullenbank zamelt tweedehands sportkleding en -materialen in en geeft deze gratis door aan inwoners die moeite hebben met het betalen van sportspullen. Denk hierbij aan voetbalschoenen, badpakken en tennisrackets.

In het begin was de Sportspullenbank bedoeld voor mensen met een smalle beurs. Toch hoeven inwoners geen bewijs te laten zien dat ze financieel niet in staat zijn om zelf sportspullen te kopen. ‘We willen ook andere mensen geen excuus geven dat ze niet kunnen sporten, omdat ze geen spullen hebben’, aldus Donga. Wel is het ontvangen van sportspullen beperkt tot je eigen gezin.

Bij de Sportspullenbank merken ze dat sommige mensen schaamte voelen om sportspullen aan te vragen. Maar  Donga laat bij de podcast weten dat de vrijwilliger van de Sportspullenbank ervoor zorgen dat iedereen zich welkom en op hun gemak voelt.

Inzamelpunten in de gemeente
Om genoeg sportspullen in te zamelen heeft de Sportspullenbank verschillende inzamelpunten binnen de gemeente Stichtse Vecht. Zo kunnen bij Voetbalclub OSM’75 leden hun oude sportkleding  donderen bij de kliko die daar bij de club staat.
Maar ook buiten sportverenigingen zijn er inzamelpunten. In de kantine van het gemeentehuis staat namelijk ook een kliko waar inwoners hun sportspullen kunnen achterlaten.

Donga haalt één keer in de maand de kliko’s leeg en brengt de spullen dan naar de Sportspullenbank. Daar worden de donaties door vrijwilligers goedgekeurd en klaargemaakt voor hergebruik.

Jeugdfonds Sport & Cultuur en de U-pas
Naast de Sportspullenbank  kunnen mensen met een laag inkomen gebruikmaken van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het fonds betaald contributie voor de sportclub en soms ook de sportspullen voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar, mits hun ouders niet meer verdienen dan 125% van het sociaal minimuminkomen. ‘Op de club leer je samenwerken, ontdek je waar je goed in bent, maak je nieuwe vrienden en krijg je meer zelfvertrouwen’, zegt Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Het maximale bedrag dat het Jeugdfonds vergoed voor sport is 225 euro. Het bedrag dat overblijft na het betalen van contributie kan worden gebruikt voor het kopen van sportspullen. Maximaal 100 euro van het totale bedrag mag gebruikt worden voor sportspullen.

Inwoners van de gemeente Stichtse Vecht kunnen daarnaast gebruikmaken van de U-pas. Net als bij aanvraag van het Jeugdfonds Sport & Cultuur komt iemand hiervoor in wanneer de persoon niet meer verdiend dan 125% van het sociaal minimuminkomen. Het te goed dat op de pas komt te staan hangt af van de leeftijd van de pashouder. Hoewel het Jeugdfonds voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar is, is de U-pas ook voor volwassenen. Met een U-pas kan de pashouder meedoen aan sportieve activiteiten.

Over de auteur

Jenna van Veen

Ik ben Jenna van Veen, 24 jaar en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. Sinds het begin van de middelbare school ben ik al geïnteresseerd in de journalistiek. In 2022 ben ik afgestuurd voor de mbo-opleiding Internationale Marketing, Communicatie en Evenementen. Hierbij heb ik onder andere persbericht mogen schrijven voor verschillende bedrijven. Ik ben erg benieuwd naar wat voor nieuws er te vinden is in Stichtse Vecht en kijk erna uit om hierover te schrijven. Heeft u tips? Stuur dat dan naar jenna.vanveen@student.hu.nl