Bijna de helft van de inwoners in Stichtse Vecht is mantelzorger. Dit blijkt uit een inwonerspanel over mantelzorg dat is gehouden in het najaar van 2024. Opvallend is dat de grote groep mantelzorgers bijna geen gebruik maakt van de ondersteuning die de gemeente aanbiedt.
Impact
Begin maart openbaarde de gemeente de uitslagen van het inwonerspanel over mantelzorg. Daaruit blijkt dat een groot aantal inwoners in Stichtse Vecht mantelzorger is. Van deze groep verleent 40% wekelijks en 16% dagelijks mantelzorg. Vooral bij de dagelijkse mantelzorgers geven mensen aan dat dit impact heeft op zowel hun lichamelijke als mentale gezondheid. Zo geeft 72% van de dagelijkse mantelzorgers aan soms of regelmatig stress te ervaren, of maakt zich zorgen over het uitvoeren van de mantelzorg. Ook werk en sociale contacten kunnen leiden onder het dagelijks verlenen van mantelzorg. 61% van de dagelijkse mantelzorgers heeft minder sociale contacten.
Ondersteuning
Ondanks de impact die het verlenen van mantelzorg met zich meebrengt, maakt slechts 0,4% van de mantelzorgers gebruik van de ondersteuning die de gemeente aanbiedt. De belangrijkste redenen waarom mantelzorgers geen gebruik maken van deze ondersteuning zijn dat ze het niet nodig vinden of niet wisten dat het bestond.
Voor de gemeente Stichtse Vecht is MOmenz het mantelzorgsteunpunt waar mantelzorgers uit Stichtse Vecht ondersteuning kunnen krijgen. Wijzer in Mantelzorgen biedt onafhankelijke informatie, ondersteuning en advies of denkt mee met praktische hulp zoals het aanvragen van een pgb of het regelen van een scootmobiel. Merit van Wijzer in Mantelzorgen krijgt vaak terug dat mantelzorgers het al zo druk hebben en dat ze het lastig vinden om uit te zoeken waar ze dit soort aanvragen kunnen doen. “Onze taak is dan om mensen hierin te navigeren”, zegt Merit.
Overbelasting
Waarom er zo weinig gebruik wordt gemaakt van de mantelzorgondersteuning, ligt mogelijk aan twee factoren: mensen denken het niet nodig te hebben, of ze weten simpelweg niet dat deze ondersteuning bestaat, dit blijkt uit het panel. Wat Merit vooral opvalt, is dat mantelzorgers vaak al overbelast zijn wanneer ze met een hulpvraag bij Wijzer in Mantelzorg aankomen. “We zien vaak dat mantelzorgers eerst beginnen met bijvoorbeeld één keer per week voor hun ouders zorgen, maar al snel wordt de zorg intensiever en voor je het weet ben je er vier keer per week mee bezig.” Als je aan de zorg begint, weet je niet altijd wat er nog gaat komen. “Ineens kan het besef indalen dat alles leidt onder de zorg die je verleent.” Merit hoopt dat mensen eerder bij Wijzer in Mantelzorg langskomen. Volgens haar is het belangrijk dat mensen vanaf het begin al weten dat deze organisatie bestaat en dat ze daar terecht kunnen. Om de bekendheid te vergroten, is de organisatie bezig te onderzoeken of ze via huisartsen meer bekendheid kan krijgen.
Urgentie
Een andere reden waarom mantelzorgers geen gebruik maken van ondersteuning, is dat ze zelf de urgentie niet voelen om hulp in te schakelen. “Wij hebben hier weinig invloed op, maar hopelijk zorgt meer bekendheid ervoor dat mensen sneller met een hulpvraag komen”, aldus Merit.
Andere hulp
Driekwart van de mantelzorgers geeft aan wel hulp te vragen aan andere mensen in hun omgeving wanneer dit nodig is. Bij bijna acht op de tien mantelzorgers kan iemand anders (deels) de mantelzorg overnemen. Een derde doet dit echter zo min mogelijk. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat ze niemand tot last willen zijn of de mantelzorg graag binnen de familie willen houden.
Alle genoemde cijfers zijn afkomstig uit het inwonerspanel ‘Mantelzorg november-december 2024’.
Achternaam van Merit van Wijzer in Mantelzorgen bekend bij de redactie.