“Blijven ademen, blijven drinken en blijven smeren” adviseert Vincent (24). Dit zijn de tips die hij heeft voor horecamedewerkers die met het warme weer moeten werken. Vincent werkt in de bediening bij restaurant Loetje in Breukelen.
In het weekend van 19 juni t/m 22 juni is het warm en zonnig met temperaturen tussen de 25 ̊ C en 30 ̊ C. De meeste mensen kunnen ervan genieten, het is weer eens wat anders dan het donkere, natte en winderige Nederland dat we kennen. Maar zijn ze er in de horeca net zo blij mee als de rest?
Op loopafstand van de bushalte Markt ligt restaurant Loetje. Het is inmiddels 29 ̊ C, de zon schijnt volop en er is geen wolkje te zien aan de hemel. Op het terras zitten gasten te drinken en te kletsen onder de schaduw van de parasols.
Binnen het restaurant is het donker en koel en zit enkel één ander persoon. De airco staat op 18 ̊ C en de deuren staan wijd open. Vincent staat achter de bar en zet een mok cappuccino klaar. “Zelf bied ik me eigen zonnebrandcrème aan, ik vind het wel belangrijk dat mijn collega’s goed ingesmeerd blijven. Voor ons bedieningspersoneel is het natuurlijk niet zo fijn om te werken in de zon, maar met het keukenpersoneel heb ik het pas écht te doen.”
“De hitte in de keuken is geen grap, ik kreeg er bijna een rolberoerte van. Zelf kom ik er niet vaak, maar ik moet wel binnen stappen als er een dessert is besteld.” deelt leidinggevende Renée (19). In de keuken bevinden zich apparaten als een oven en grill die natuurlijk veel warmte afgeven. Nu is de vraag of een airconditioningsysteem niet handig zou zijn.
“Airconditioning is nogal lastig te regelen in de keuken. De keuken heeft een ventilatiesysteem en de koude lucht van de airco zou meteen opgezogen worden. Als je de keuken dus koud genoeg wilt houden vergt dat veel energie en dat doet de kosten oplopen voor minimaal effect.” deelt Vincent. “Als het rustig is mag de deur nog open staan. Er zit een net in wat ongedierte en insecten buiten moet houden.”
Met het warme weer betekent dat ook meer gasten op het terras, in een restaurant waar ook alcohol word geserveerd kan dit voor nare scenario’s zorgen. “Zelf heb ik weleens meegemaakt dat iemand volop in de zon ging zitten en zichtbaar roder werd. Ik raakte toch wel bezorgd en vroeg of die persoon zichzelf had ingesmeerd en of ze niet in de schaduw wilde zitten. Even later viel ‘ie flauw. Wij adviseren gasten dus om extra goed op hunzelf te letten om zulke situatie te voorkomen.” verteld Vincent.
Het Zilveren Kruis heeft in het verleden een initiatief gelanceerd om zonnebrandcrème op het menu te zetten in restaurants, daar heeft Loetje nog geen gebruik van gemaakt.
Recent zijn er wijzigingen gebracht in het materiaal waarvan de werkkleding wordt gemaakt. Deze zwarte koksbuizen en polo’s waren eerst van katoen en nu van polyester. “Ik denk dat ik de enige ben die er blij mee is. Het zit lekker en je hoeft het niet te strijken.” zegt Vincent. Renée denkt er anders over “Ik vind het vreselijk, het valt misschien wel mooier maar de warmte blijft erin zitten.”
“Ik vind dat er in de horeca te veel aandacht wordt geschonken aan de gast. Wat zijn hun behoeftes? Hoe kunnen we ons nog gastvrijer opstellen? Hoe maken we de ervaring nog prettiger? Dat is allemaal belangrijk, maar ik vraag het RCE (Restaurant Company Europe) om niet te vergeten dat wij de gasten te woord staan. Wij zijn representatief voor hen. Er moet beter geluisterd worden naar de behoeftes van het personeel. Zo houden we iedereen tevreden en kunnen we met plezier en comfort ons werk doen.” aldus Vincent.