De zomer is officieel begonnen: de dagen zijn langer, de terrassen zitten vol, en de natuur staat volop in bloei. Maar met het warme weer keert ook een minder welkom seizoensverschijnsel terug. Ik heb het natuurlijk over de eikenprocessierups. Overal in het land worden de nesten alweer gesignaleerd, en dat betekent opnieuw oppassen voor jeuk, huidirritatie en ademhalingsklachten. Ook in Stichtse Vecht zitten de processierupsen weer in de bomen.
Levenscyclus van de eikenprocessierups
De rupsen komen elk jaar terug in de zomer door de levenscyclus van de rups. Die is namelijk afgestemd op het groeiseizoen van de eik. Vandaar de naam eikenprocessierups. Ze komen in de zomer omdat dan het moment is waarop de jonge rupsen voldoende voedsel vinden in de pas uitgelopen bladeren van de eik. De vlinders leggen hun eitjes in de nazomer rond augustus/september), hoog in eikenbomen. Deze eitjes overwinteren en komen in het voorjaar uit. De rupsen groeien in mei en juni en ontwikkelen die vervelende brandharen. In juni en juli zijn ze het actiefst en veroorzaken ze de meeste overlast. Aan het eind van de zomer verpoppen ze tot nachtvlinders, waarmee de cyclus opnieuw begint.
Aanpak van de gemeente
De gemeente houdt zich ook bezig met de eikenprocessierups. Uit een reactie van de gemeente zegt Wouter Zijp dat ze zowel preventieve als curatieve maatregelen nemen voor de aanpak van de rupsen. ‘Als preventieve maatregel laten we een specialistisch bedrijf de rups bestrijden door eerst de eikenbomen te bespuiten met een biologisch middel.’ Dat is dus om te voorkomen dat ze er überhaupt komen. ‘Vanaf half juni wordt de rups, waar nodig, weggezogen’. ‘Inwoners kunnen nesten van de processierups bij ons melden’. ‘Als de boom in beheer is van de gemeente, geven we de locatie door aan een specialistisch bedrijf om deze te verwijderen’.
Boswachter houdt zich ook bezig
Iemand die het ook druk heeft als het gaat om de processierupsen is boswachter Martijn Struijf. Hij heeft nu veel te maken met de processierupsen en heeft wat tips voor mensen die geen processierupsen in hun bomen willen. ‘Plekken waar veel van dezelfde soort boom (dus de eik) staan zijn gevoeliger voor ziektes of dus die rupsen’. Dat is dus waarom er langs sommige wegen overal lintjes om de bomen hangen. ‘Het beste is dus om een boom inrichting te hebben met veel verschillende soorten bomen’. Met een variatie van verschillende bomen voorkom je dus spreiding van de rupsen. ‘Onderbeplanting is ook een goede manier om het te voorkomen’. ‘Je moet zorgen dat er dieren in je tuin komen die de rupsen op kunnen eten. Een daarvan is de sluipwesp die hun eitjes legt in de rups en als die uitkomen gaan ze dood’.
Genoeg om te doen dus
Er zijn dus genoeg methoden om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk last hebt van eikenprocessierupsen in de tuin. Je kan ze laten weghalen, een aantal diverse bomen planten, planten laten groeien onder je eiken of laten bespuiten met een biologisch middel. Qua preventieve maatregelen is het nu al te laat maar het kan altijd nog gebruikt worden en dan zitten ze volgend jaar niet bij jullie in de boom.