Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

De energietransitie in Stichtse Vecht

De energietransitie in Stichtse Vecht

Sinds de klimaattop van Parijs in 2015 waar 195 landen instemde met het beleid om ervoor te zorgen dat de stijging van de gemiddelde temperatuur tot 2050 onder de 2 graden blijft.  Er wordt hier massaal in geïnvesteerd, waaronder ook in Nederland. En met de start van het nationaal isolatie programma in 2021 is Nederland serieus bezig met de energietransitie. De overheid wil namelijk tot 2030 2,5 miljoen huizen goed isoleren. In dit artikel wordt duidelijk  hoe het gaat met de energietransitie in de gemeente, welke organisatie zich er veel mee bezig houdt en of de gemeente zich aan alle afspraken kan houden die landelijk zijn afgesproken.  

 

Betekenis energietransitie

In de gemeente Stichtse Vecht zijn een paar spelers actief bezig met de energietransitie. Maar wat houdt de energietransitie precies in? De letterlijke betekenis van de energietransitie is de overgang van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind, aarde, zon, waterkracht en biomassa. – CBS. Het is dus een belangrijke en actuele ontwikkeling waar iedereen in Nederland wel iets voor moet doen. Want uiteindelijk moeten we allemaal in 2050 volledig afhankelijk zijn van hernieuwbare energiebronnen. 

Energietransitie in Stichtse Vecht

Ook in Stichtse Vecht zijn ze druk bezig met de energietransitie. Van de gemeente tot de woonorganisaties, ze zijn allemaal druk bezig met overgaan naar ‘groene’ stroom. Wat doet de gemeente voor de energietransitie? Wethouder Dick Polman zegt dat een ‘verandering van mindset en regelgeving nu nodig is’. Een van de grote nieuwsverhalen rondom de energietransitie in Stichtse Vecht was het plaatsen van het windmolenpark. Dick zegt hierover: ‘Er is gewoon geen plek voor windenergie in onze gemeente, daarom vinden wij het onacceptabel dat de provincie eenzijdig de RES-afspraken doorkruist en de keuze van de gemeente raad negeert’. 

Realistische optie volgens de gemeente

Windenergie gaat dus niet gebeuren, maar welke andere manieren willen ze wel gebruiken? ‘Met het opwekken van zonne-energie willen wij als gemeente bijdragen aan de landelijke klimaatdoelen’. Als het dus aan de gemeente ligt is voor Stichtse Vecht zonne-energie de beste optie.

Stichting Duurzame Vecht

In de gemeente is er een belangenorganisatie die er bovenuit steekt als het gaat om het helpen van bewoners met de energietransitie. De Stichting helpt inwoners in de gemeente bij het verduurzamen van hun woning. Ze gebruiken hun expertise om de inwoners van Stichtse Vecht te informeren en inspireren op het gebied van verduurzamen. Ze doen dit in de vorm van online webinars, online energieloketten waar mensen hun vragen kwijt kunnen.  Maar ze hebben ook verspreid over Stichtse Vecht meerdere fysieke loketten waar mensen naartoe kunnen als ze hulp nodig hebben of advies willen. Dat advies wordt gegeven door energieambassadeurs die ook naar bewoners hun huizen komen om hun visie te geven op hoe ze kunnen verduurzamen. 

Een van de grootste zorgen van de energietransitie is de prijs van het verduurzamen. Het kost voor inwoners jaarlijks minimaal 400 extra om actief bezig te zijn met de energietransitie. Norbert van Eijnden, de voorzitter van Duurzame Vecht wil ‘mensen helpen meer zicht op zekerheid te krijgen door bijvoorbeeld een analyse te maken van hun woonsituatie’. Maar verduurzamen kan al door kleine dingen aan te passen. ‘Veel mensen willen iets doen, iedereen wil energie besparen door minder lang te douchen of de verwarming ‘s nachts lager te zetten’. 

 

Ook in de Stichtse Vecht zijn ze dus druk bezig met de energietransitie. Iedereen draagt op zijn eigen manier een steentje bij om er samen voor te zorgen om uiteindelijk de doelen te behalen die in 2019 bij het landelijk klimaatakkoord zijn afgesproken. 

Over de auteur

Friso Brommer

Ik ben Friso Brommer, 19 jaar en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik behaalde in 2024 mijn havo diploma op het Erfgooiers College in Huizen. Ik heb voor journalistiek gekozen omdat ik altijd al interesse had in het nieuws en dan vooral op het gebied van sport. Maar voor nu hou ik mijn opties open en wil ik alle hoeken van Nederland ontdekken op het gebied van nieuws. Ik woon vlakbij onze hyperlocal Hilversum dus ik hoop dat ik met mijn kennis van het dorp verhalen kan vinden dat mensen raakt.