Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Werkdruk op basisscholen Stichtse Vecht blijft groeien

Werkdruk op basisscholen Stichtse Vecht blijft groeien

Foto ter illustratie van werkdruk

Leraren op basisscholen in Stichtse Vecht kampen met toenemende werkdruk door grote klassen, administratieve lasten en een groeiende zorgvraag. Schooldirecteur Karin Hulzebos slaat alarm. De gemeente erkent het probleem en zoekt samen met scholen naar oplossingen, maar wijst ook naar Den Haag voor structurele steun.

In een klaslokaal van basisschool De Kameleon in Maarssenbroek is het stil, even, vlak na de bel. De kinderen zijn naar huis, maar het werk voor de leraren begint nu pas écht. Evaluaties invullen, gesprekken voorbereiden, oudermails beantwoorden en zorgdossiers bijwerken, het stapelt zich op. Directeur Karin Hulzebos ziet het al jaren gebeuren, maar de afgelopen tijd is de druk volgens haar ongekend hoog.

‘Leerkrachten willen het goed doen voor hun leerlingen, maar lopen steeds vaker op hun tenen’, zegt ze. ‘De combinatie van volle klassen, meer kinderen met extra zorg en toenemende administratieve eisen maakt het werk haast onhoudbaar’

Structurele druk

Op De Kameleon is het tekort aan handen dagelijks voelbaar. Hulzebos vertelt dat het steeds moeilijker wordt om vervanging te regelen bij ziekte of verlof. ‘Je moet soms schuiven met klassen of lessen laten uitvallen. Dat wil je natuurlijk niet, maar soms kan het niet anders’

Het probleem zit volgens haar dieper dan alleen het tekort aan leraren. ‘Er is ook een stille verwachting dat scholen álles oplossen: leerachterstanden, armoedeproblematiek, gedragszorg, noem maar op. Dat doen we met liefde, maar we missen de tijd, de middelen en de mensen’

Tijdens een bijeenkomst over kansengelijkheid in 2021 uitte ze het al: ‘Wij willen dat alle kinderen een goede kans krijgen op school, of je ouders nu arm of rijk zijn’. Haar boodschap is sindsdien niet veranderd.  De ambities zijn groot, maar de uitvoering blijft achter.

Gemeente ziet druk toenemen

Wethouder Onderwijs Hetty Veneklaas herkent het beeld dat Hulzebos schetst. Ook zij ziet hoe de rol van het basisonderwijs is veranderd. ‘Scholen worden steeds vaker de plek waar allerlei maatschappelijke vraagstukken samenkomen. Dat legt extra druk op docenten en schoolleiders’.

Volgens Veneklaas probeert de gemeente die last te verlichten, onder meer via het Jeugdeducatiefonds en samenwerking met jeugdhulporganisaties. ‘We investeren in trajecten waarin scholen sneller kunnen schakelen met hulpverleners, zodat kinderen sneller geholpen worden en leraren minder alleen staan’

Toch erkent ze dat de gemeente hierin beperkt is. ‘We kunnen faciliteren en verbinden, maar voor echte verlichting is er structureel geld nodig vanuit het Rijk’.

Samenwerking is niet genoeg

Hoewel Hulzebos blij is met de steun vanuit de gemeente, benadrukt ze dat het niet voldoende is. ‘Het is fijn dat we als scholen serieus worden genomen, maar zonder landelijke investeringen lossen we dit niet op. Je hebt het over structurele tekorten, niet over tijdelijke pieken’. Ze pleit voor kleinere klassen, meer ondersteuning in de klas en minder administratieve verplichtingen.

Signaal naar Den Haag

Zowel de schooldirecteur als de wethouder wijzen uiteindelijk naar Den Haag. Veneklaas zegt ‘Er zijn in de afgelopen jaren incidentele subsidies geweest, maar daar red je het niet mee. Scholen hebben duidelijkheid continuïteit nodig voor de lange termijn’.

De komende maanden wil de gemeente met schoolbesturen en directies in kaart brengen waar de grootste knelpunten zitten. ‘We willen gericht ondersteunen waar het het hardst nodig is,’ aldus Veneklaas. ‘Maar we hopen dat de landelijke politiek het signaal ook hoort’.

Conclusie
De werkdruk op basisscholen in Stichtse Vecht neemt toe. Directeur Hulzebos van De Kameleon luidt de noodklok: de combinatie van personeelstekort, zorgzwaarte en papierwerk maakt het werk haast niet meer vol te houden. De gemeente erkent het probleem en werkt aan regionale oplossingen, maar benadrukt dat echte verandering pas mogelijk is met structurele steun van het Rijk. Zonder die steun blijft de druk op het basisonderwijs toenemen en daarmee komt de kwaliteit van het onderwijs in gevaar.

Over de auteur

Kees Kuipers

Ik ben Kees Kuipers, 19 jaar en kom uit Utrecht. Ik ben nu eerstejaars student aan de School voor Journalistiek. In 2022 behaalde ik mijn havo-diploma op het UniC in Utrecht. Het jaar daarop ging ik door met vwo maar kwam ik erachter dat dit toch niet iets voor mij was. Daarom heb ik afgelopen jaar vrijwilligerswerk gedaan in Zuid-Afrika en Eswatini om mijn tussenjaar te vullen.