In het dagbestedingscentrum Abrona in Maarssen koken deelnemers met een verstandelijke beperking sinds kort twee keer per week zelf maaltijden voor hun mededeelnemers. Het project is opgezet om de deelnemers zelfstandiger te maken en hen te betrekken bij deze belevenis.
Twee keer per week leren de deelnemers van het dagbestedingscentrum Abrona in Maarssen onder begeleiding koken, maaltijden afleveren en afrekenen met de bewoners van de Valkenier de woonhuizen naast Abrona waar mensen wonen die begeleiding nodig hebben. Dit project speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van zowel hun praktische als sociale vaardigheden.
In de keuken heerst een bedrijvige sfeer. Het kookproject is in volle gang en er staan grote soeppannen op de kookplaat. Op het aanrecht liggen gesneden groenten, snijplanken en ander kookgerei. Deelnemers staan verspreid door de keuken: een van de deelnemers roert geconcentreerd in een pan, terwijl een ander voorzichtig stukken paprika snijdt. ‘Ze leren snijden, roeren, bakken en bereiden alles zelf voor,’ vertelt Babette, begeleider bij het activiteitencentrum. Sommige bewoners werken geconcentreerd, terwijl anderen ontspannen aan de gang zijn. Na het koken bezorgen ze de maaltijden bij de bewoners van de Valkenier. Zo leren ze omgaan met betalingen.
Diana Elsing, een van de begeleiders, legt uit dat dit project niet alleen draait om het eindproduct, maar om de ervaring zelf. ‘Ze ruiken het, ze voelen het en het is ook voor hen.’ Tijdens het koken gaan de deelnemers zelfstandig te werk. ‘Iedereen heeft zijn eigen rol en verantwoordelijkheid tijdens het koken. Je komt samen en je hebt een heel mooi eindproduct, en dat is dan het lekkere eten,’ zegt Tom, begeleider van Abrona, met aanstekelijk enthousiasme.
Sommige deelnemers laten goed zien dat ze het koken leuk vinden. Arend, een deelnemer die eerder heeft zitten puzzelen, vertelt enthousiast over zijn rol in de keuken: “Als ik iets niet weet, dan vraag ik het gewoon. Ik ben niet bang.” De begeleiders staan geduldig naast de deelnemers en bieden hulp waar nodig, maar laten hen zoveel mogelijk zelf ontdekken en experimenteren. Iedereen mag meedoen met het project, maar niet iedereen wil dat. ‘Je hebt echt een select groepje dat het leuk vindt om te doen,’ vertelt begeleider Diana Elsing, terwijl de grote soeppannen worden schoongemaakt door de deelnemers.
Het activiteitencentrum biedt gevarieerde activiteiten aan voor de bewoners. Het kookproject is een van de nieuwste toevoegingen en wordt met veel enthousiasme ontvangen onder de deelnemers. ‘Ik vind het leuk om met deelnemers samen te werken. Ja ik help ze goed en zij helpen mij ook goed,’ vertelt deelnemer Patrick. Naast het koken werken de deelnemers ook aan andere projecten, zoals het maken van kunst van gerecycled materiaal. Het gebouw heeft zelfs een speciale ruimte om zeep te maken: de zogenaamde zeepfabriek. Ook werken ze samen met de lokale kringloopwinkel en voeren zij duurzame projecten uit. Zo worden er mooie kunstwerken gemaakt van resten wol, in samenwerking met Studio Namenia. ‘Iedere maandag komen een aantal dames met wol en dan mogen ze helpen de wol uit elkaar halen,’ legt begeleider Diana Elsing uit. Op deze manier dragen de deelnemers van Abrona bij aan het verminderen van restafval en creëren ze eigen decoratie voor de wanden.
Wat opvalt tijdens een bezoek aan het centrum Abrona is de gezelligheid in de gezamenlijke kamers. Er staan koffiekopjes op tafel, er worden spelletjes gespeeld, en je hoort gerommel in de keuken. De begeleiders staan open om te praten en hebben een grote glimlach op hun gezicht wanneer ze vertellen over het dagactiviteitencentrum. De maaltijden worden gezamenlijk genuttigd en er heerst een gevoel van saamhorigheid. Hoewel niet elke bewoner even actief is, wordt ervoor gezorgd dat iedereen betrokken blijft bij het dagelijks leven.