Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Nieuwe zangavond voor anderstalige Nederlanders in Stichtse Vecht drukbezocht

Nieuwe zangavond voor anderstalige Nederlanders in Stichtse Vecht drukbezocht

foto gemaakt door: Roemer van den Berg

Het is druk bij het activiteitencentrum in Maarssen, vanaf een uur of 7 stromen de mensen binnen. Gezamenlijk zingen terwijl je de taal probeert te leren gaat namelijk heel goed samen. Daarom is er op woensdagavond 9 oktober een avond georganiseerd voor anderstalige Nederlanders om samen echte Nederlandse liedjes mee te zingen.

Vanaf een uur of 7 werd het drukker en drukker in en rondom het activiteitencentrum in Maarssenbroek. Een stroom aan mensen loopt lachend en ontspannen naar binnen, daar worden ze vriendelijk begroet door Rianne Vlooswijk. ’Heeft u een kaartje? Oké, dan mag u als u wilt aan de bar een gratis kopje koffie en een bonbonnetje ophalen.’  Terwijl iedereen nog zijn gratis kop koffie en lekkernij aan het ophalen is, wordt er druk gestoeid met de beamer, wiens projectie nog niet wil verschijnen. Welwillende vrijwilligers zijn er genoeg, maar iemand die iets afweet van computers en hoe je die wel niet met de beamer laat samenwerken is een heel ander verhaal. Na de enige technisch begaafde persoon in de zaal te weten hebben gevonden kan de avond dan toch echt van start.

In een soort driekwart cirkel heeft bijna iedereen een plekje weten te bemachtigen om zo te kunnen zingen. Er blijken voor een heel aantal mensen veel bekenden in de zaal te zitten, iedereen is aan het lachen en aan het praten. Het heeft iets weg van een middelbare school.

Het wordt ineens stil als taalcoach Helga Huisjes met een microfoon in hand probeert de zangles in gang te zetten. Ze stelt zichzelf voor en laat via een digitale presentatie het programma van de avond zien. Hierop staan zowel liedjes, als interactieve spellen. Zo is te zien dat er wordt begonnen met een liedje genaamd: Hallo iedereen. Helga heeft inmiddels de gitaar erbij gepakt en verspilt geen tijd om de zangles waar iedereen voor is gekomen in gang te zetten. ‘ Hallo iedereen, hallo iedereen, wat fijn dat je er bent.’ Klinkt het door de zaal. Iedereen zingt braaf vanaf de eerste tot de laatste noot mee, van het fenomeen even rustig inkomen lijkt in deze zaal geen sprake. Het nog niet altijd even zuivere geluid galmt door het activiteitencentrum, anderstalig of niet, iedereen laat van zich horen.

Taalcoach Helga Huisjes zegt over de lessen: ’het gaat echt om de uitspraak, dus daarom doe ik ook die oefeningen tussendoor die je hoorde. Over de articulatie en de bepaalde klanken die je er even uitlicht.’ Het voornaamste doel van deze les is dus dat anderstalige Nederlanders op een leuke manier de Nederlandse taal leren te beheersen.’ Kijk zij zitten vaak in taalklasjes en thuis achter de boeken of met een cd’tje. Dit is een veel levendigere manier om te leren.’ Voegt ze er nog aan toe.

 

Organisator Rianne Vlooswijk hoopt dat er in de toekomst nog een avond als deze georganiseerd kan worden:’ we hebben subsidie gekregen van cultuurfonds Stichtse Vecht. Ik hoop wel dat we het ook bijvoorbeeld een keer in Breukelen, of in Loenen kunnen organiseren. Er komen gewoon heel veel mensen op af zoals je ziet en ik zou het gewoon heel leuk vinden als dit nog een gevolg krijgt.’

De avond vliegt voorbij, na meerdere liedjes en spelletjes is het tijd voor Helga om af te sluiten. Ze zet het lied; Tot ziens! In en iedereen zingt net zoals aan het begin van de avond met volle borst mee. Na een klein applaus loopt de zaal geleidelijk leeg. De sfeer is goed, iedereen begeeft zich al grappend langzaam richting de uitgang. De gezichten van de mensen vertellen het verhaal al, het was een geslaagde avond.

 

Over de auteur