Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Stichtse Vecht en woningcorporaties bundelen krachten voor natuur inclusieve verduurzaming

Stichtse Vecht en woningcorporaties bundelen krachten voor natuur inclusieve verduurzaming

De gemeente Stichtse Vecht heeft op maandag 18 november samen met woningcorporaties Portaal, Vecht en Omstreken, en Wuta een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het doel van deze samenwerking is om woningen te verduurzamen en tegelijkertijd beschermde diersoorten zoals vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen te beschermen.

Door renovaties en het kierdicht maken van woningen wordt het leefgebied van diersoorten zoals vleermuizen en huismussen steeds kleiner. Om dit probleem aan te pakken, slaan de gemeente en woningcorporaties de handen ineen. Een belangrijk instrument in deze samenwerking is het Soortenmanagementplan (SMP), een gebiedsgerichte aanpak om de natuur te beschermen en te voldoen aan wetgeving.

“De kans is groot dat beschermde diersoorten aanwezig zijn in gebouwen, zonder dat bewoners het weten,” zegt Annelies de Witte, projectleider Duurzaamheid. “Ze veroorzaken zelden overlast, maar verblijven graag op plekken zoals onder dakpannen of in spouwmuren. Vleermuizen hebben maar een klein kiertje nodig om ergens in te komen.”

Tijdens renovaties en sloopwerkzaamheden gelden strenge regels om deze diersoorten te beschermen. “Je mag een beschermde soort nooit verstoren of doden, zelfs niet per ongeluk,” legt De Witte uit. “Daarom is ecologisch onderzoek nodig om vast te stellen of deze soorten aanwezig zijn. Als dat zo is, moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Met het Soortenmanagementplan bieden we een oplossing waarmee zowel inwoners als woningcorporaties kunnen blijven verduurzamen zonder schade toe te brengen aan de natuur.”

Bewoners betrekken
Bewoners worden actief betrokken bij het plan. “We informeren hen regelmatig over de aanwezigheid van beschermde diersoorten en bieden gratis vleermuiskasten aan. Zo kunnen inwoners bijdragen aan een gezonde leefomgeving,” zegt De Witte. Het ecologisch onderzoek start in 2025. Bewoners kunnen dan meedoen aan informatieavonden en andere initiatieven.

De maatregelen worden gemonitord om hun effectiviteit te beoordelen. “Door vleermuiskasten te controleren, kunnen we vaststellen of ze daadwerkelijk worden gebruikt door vleermuizen, huismussen of gierzwaluwen,” vertelt De Witte.

Toekomstvisie
Stichtse Vecht werkt samen met andere gemeenten om ervaringen uit te wisselen en van elkaars successen te leren. “Het is zonde om overal zelf het wiel opnieuw uit te vinden,” aldus De Witte. “Samenwerking is essentieel om woningen duurzaam én natuurvriendelijk te maken.”

Met deze overeenkomst zet Stichtse Vecht een belangrijke stap richting natuur inclusieve woningverduurzaming, die zowel bewoners als de natuur ten goede komt.

Hieronder kunt u luisteren naar een interview van Joep Koster over de samenwerking tussen de gemeente Stichtse Vecht en woningcorporaties.

Over de auteur