Stichtse Vecht

Selecteer Pagina

Expositie ‘Verzamelliefde van rijke vrouwen in de 18e eeuw’ in het Vechtstreekmuseum

Expositie ‘Verzamelliefde van rijke vrouwen in de 18e eeuw’ in het Vechtstreekmuseum

Gemaakt in het vechtstreekmuseum foto: Stephanie Soares Jamal

Het Vechtstreekmuseum organiseert de tentoonstelling “Verzamelliefde van rijke vrouwen in de 18e eeuw” van 18 tot 31 oktober. Het poppenhuis van Goudestein staat hierbij centraal, met aandacht voor de verzamelingen van elitevrouwen uit de 17e en 18e eeuw.

De expositie toont hoe rijke vrouwen van vroeger met prachtig ingerichte poppenhuizen pronkten. Deze huizen waren geen kinderspeelgoed, maar decoratieve objecten waarmee de vrouwen konden opscheppen. “Vrouwen uit de hogere klassen lieten poppenhuizen maken door vakmensen, compleet met miniaturen van meubels, porselein en schilderijen,” zegt curator Rozsi Beumers-Pol. “Het was een manier om hun rijkdom te tonen. In Nederland hebben we zo’n 10 van die poppenhuizen die bewaard zijn gebleven”

Het poppenhuis van Goudestein is bijzonder omdat het een driedimensionaal model is. Dit in tegenstelling tot andere poppenhuizen uit die periode, die vaak alleen van de voorkant te bezichtigen waren. “Het is een poppenhuis uit de 20ste eeuw waar je helemaal rondom kunt. Een volledig miniatuur huis” Vertelde mevrouw Roszi Beumers-Pol.

Bezoekers krijgen naast het poppenhuis ook historische kledingstukken te zien, evenals voorwerpen uit privéverzamelingen. Beumers-Pol benadrukt dat verzamelen niet iets van vroeger is: “Verzamelen is van alle tijden. Vroeger spaarde ik suikerzakjes en postzegels. Tegenwoordig zie je kinderen nog steeds verzamelen, zoals met voetbalkaartjes of dierenkaartjes”

De expositie geeft een interessant inzicht in hoe vrouwen uit de elite zich bezighielden met verzamelen en hun rol in de kunst en ambacht van die tijd. Speciale aandacht gaat uit naar de vaklieden die de miniaturen voor de poppenhuizen maakten, zoals meubelmakers, zilversmeden en schilders.

Bezoekers kunnen naast het poppenhuis ook genieten van een modeshow van historische kleding. “We hebben zelfs een film opgenomen in het park van Goudestein, waarin vrijwilligers historische kleding dragen uit de 17e en 18e eeuw” vertelt Beumers-Pol. “Dat is voor mij het hoogtepunt van de tentoonstelling”

Na afloop van de expositie blijft het poppenhuis van Goudestein in langdurige bruikleen in het museum. Beumers-Pol voegt eraan toe dat sommige andere objecten mogelijk ook onderdeel blijven van de vaste collectie.

Over de auteur