In het Vechtstreekmuseum in Maarssen zit de zaal lang na sluitingstijd nog vol met bezoekers, er wordt een lezing gehouden over schilderijen uit de Vechtstreek. Bezoekers genieten hier van een avond vol geschiedenis, meesterlijk verteld door spreker en medebestuurder van het Vechtstreekmuseum Piet Oudhof.
Midden in een zaaltje vol met historische kleding en allerlei kostbaarheden zitten de bezoekers geboeid te luisteren terwijl Piet Oudhof per schilderij de historische context vertelt. De lezing heet ‘Met de trekschuit langs de eregalerij van de Vecht- en Amstelstreek’. Zoals de naam van de lezing suggesteert gaan de bezoekers als het ware door het oog van de schilders de Vecht af.
‘Wij vinden het leuk als mensen toch wat meer over de omgeving leren, en ook over de geschiedenis van het gebied. De schilders uit de tentoonstelling komen dan ook uit de Vechtstreek en door de schilderijen die zij gemaakt hebben kun je als het ware de hele Vecht af, dat is interessant voor mensen uit de Vechtstreek en mensen van verder. Ik ben hier al dertig jaar vrijwilliger omdat ik het belangrijk vindt dat het cultureel erfgoed van dit gebied bewaard wordt’, zegt Jantien de Ruiter. Het gebouw waarin het museum zich huist is dan ook deel van het cultureel erfgoed en was vroeger het koetshuis van het grotere Goudestein pand twintig meter verderop, een van de eerste buitenplaatsen langs de Vecht.
Al sinds de 17e eeuw is de Vechtstreek erg populair bij kunstenaars, de grote buitenplaatsen gebouwd door rijke families uit Utrecht en Amsterdam zijn de ideale inspiratie voor hen. De bezoekers zijn dan ook erg enthousiast over de verhalen die bij de schilderijen horen, regelmatig wordt er luid gelachen of stelt een nieuwsgierige bezoeker een vraag. Een deel van de bezoekers zijn mensen die zelf uit Stichtse Vecht komen, maar sommigen komen ook van verder.
Bezoeker Elly Riethorst komt zelf uit Hilversum maar is alsnog helemaal naar Maarssen gekomen om de lezing bij te wonen. ‘Ik woon nu voor het eerst zo’n lezing bij, ik vind het heerlijk om al die geschiedenis te horen, en de beelden erbij. Voor mij is dit belangrijk, en ik denk eigenlijk wel voor iedereen die hier is, we zijn toch allemaal wel mensen die van geschiedenis houden.’
‘Dit soort lezingen worden bij elke nieuwe tentoonstelling gegeven’, vertelt Jantien de Ruiter. ‘We zijn een paar jaar geleden begonnen met de lezingen om het museum wat meer bekendheid te geven, en zodat mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het gebied weten dat wij hier zijn, en de kans hebben om meer te weten te komen over de geschiedenis van de gemeente.
Elly Riethorst beaamt dit, ‘Ik vind het belangrijk dat mensen weten over het cultureel erfgoed van het land, en het zit ook wel een beetje in mijn gezin om daar aandacht voor te hebben. Dit soort cultureel erfgoed en kennis gaat natuurlijk allemaal verloren, de gebouwen, maar ook de verhalen. Sommige mensen, zoals de spreker van de lezing, zitten vol met dat soort verhalen maar dat is ook niet voor altijd. Gelukkig staat nu ook al veel op het internet, en het is zo fijn als het verhaal vertelt wordt.’