Stuk meer honden worden in beslag genomen ten opzichte van vóór corona

Stuk meer honden worden in beslag genomen ten opzichte van vóór corona

Sinds de coronapandemie is het aantal in beslag genomen honden in Nederland drastisch gestegen. In vergelijking met de jaren voor 2020 zijn er veel meer meldingen van verwaarlozing en mishandeling van huisdieren, waardoor de autoriteiten vaker gedwongen worden in te grijpen. In 2018 werden er nog 73 honden na 8 maanden in het jaar in beslag genomen vanwege mishandeling of slechte verzorging, maar in de jaren na de pandemie is dit aantal gestegen naar 535 honden per jaar, een zorgwekkende toename.

Deze trend wordt toegeschreven aan verschillende factoren die samenhangen met de coronapandemie. Veel mensen hebben tijdens de lockdowns honden aangeschaft als gezelschap, maar door veranderingen in hun levensstijl en financiële situaties na de pandemie kunnen sommigen niet langer goed voor hun dieren zorgen. Dit leidt tot situaties van verwaarlozing of zelfs mishandeling. Daarnaast heeft het gebrek aan socialisatie en training tijdens de lockdowns bijgedragen aan gedragsproblemen bij honden, wat soms resulteert in ongewenst gedrag en escalaties waarbij de eigenaar de hond niet meer aankan.

Dierenartsen, dierenasielen en dierenbeschermingsorganisaties luiden de noodklok. Zij geven aan dat de toename van in beslag genomen honden een directe weerspiegeling is van een gebrek aan bewustzijn bij veel hondeneigenaren over de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met het hebben van een huisdier. Dierenartsen pleiten voor meer educatie en preventie, terwijl asielen kampen met overvolle opvangcentra en beperkte middelen om de getroffen dieren op te vangen.

Bekijk hieronder de reportage waar Erwin Vermeulen, dierenactivist bij Animal Rights, bespreekt hoe we het beste verwaarlozing bij honden kunnen voorkomen:

Over de auteur

Menno Gerris

Menno Gerris (2005) is een enthousiaste journalist uit Gorinchem die een hele brede interesse heeft. Van kleins af aan liep hij voor de grap rond met een microfoon, maar deze grap is ondertussen werkelijkheid geworden. Het was niet verrassend dat Menno na zes jaar gymnasium dan ook koos voor de School voor Journalistiek in Utrecht. Met name geïnteresseerd in de sport, schrijft hij met passie over allerlei verschillende onderwerpen. Menno is een erg sociale jongen die makkelijk contact legt en erg gemotiveerd is om veel te gaan leren en hard te werken. .