FvD kamerlid Pepijn van Houwelingen moest vorige week voorkomen voor de rechter. Hij is aangeklaagd vanwege een bewerkte foto die hij op X heeft geplaatst. Het openbaar ministerie eist een boete van €450.
Het was een foto waarop toenmalig ministers Ernst Kuipers en Karien van Gennip te zien waren. Het leek alsof zij een nazivlag hesen bij het ministerie. In het echt was het een vlag van de Verenigde Naties. Van Houweringen bewerkte de originele foto en plaatste deze om zijn kritiek op het beleid van de ministers te uiten. De ministers zagen er de gein niet van in en hebben direct aangifte gedaan.
De bewerkte foto zorgde voor veel ophef. Enerzijds zijn er mensen die vinden dat Van Houwelingen de ministers in een kwaad daglicht probeert te zetten en dat hij desinformatie verspreidt. Ook zou dit de geloofwaardigheid van politici ondermijnen en draagt het bij aan ongeloofwaardigheid. Anderzijds vinden mensen dat de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt door de rechtszaak. Dat zoiets verwacht past in het plaatje van onvrije landen, maar niet in een land als Nederland.
De FvD geeft als reactie: ‘Wanneer de rechter gaat oordelen over onze manier van politiek bedrijven, is de vrijheid van meningsuiting in groot gevaar. Wanneer we onze mening niet meer mogen uiten op de manier die wij noodzakelijk of gerechtvaardigd vinden, maar worden vervolgd voor felle kritiek op immigratie en woke, dan is dat een aanval op onze vrije en open samenleving. We zouden elkaar in het debat moeten bestrijden, met woorden en argumenten. Niet in de rechtbank.’
Politieke partijen gebruiken steeds vaker sociale media. Maar op wat voor manier wordt sociale media dan ingezet in de politiek? En hoe zet een partij zoals FvD sociale media in om hun eigen perspectief in een positief daglicht te zetten? Politiek verslaggever Leendert Beekman schoof aan bij Studio Vrijdag om deze vragen te beantwoorden.
Bekijk hier een stuk uit onze talkshow waarin politiek verslaggever Leendert Beekman praat over de rechtszaak en sociale media in de politiek: