Universiteiten maken verlies

Universiteiten maken verlies

Uit onderzoek van accountancy bureau EY blijkt dat de veertien universiteiten van Nederland, 2023 met een gezamenlijk verlies van ongeveer €100 miljoen afsloten. Maar wat is hier de oorzaak van en wat ga jij hiervan merken?

Een unicum, het is de eerste keer sinds jaren dat de universiteiten een jaar met zo een groot verlies afsloten. Om dit tekort op de balans te compenseren, hebben de universiteiten aangekondigd om te bezuinigen op hun grootste kostenposten: personeel en huisvesting. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het personeel, die een hogere werkdruk zullen ervaren omdat zij voor grotere collegezalen zullen staan. Ook studenten zullen de gevolgen van bovengenoemde bezuinigingen merken.

Door de bezuinigingen op personeel zal er minder tijd/ruimte zijn voor persoonlijke begeleiding voor studenten, verteld Barend van der Meulen, Hoogleraar aan de Universiteit Twente en gespecialiseerd in wetenschap en hoger onderwijsbeleid. ‘Het kan zijn dat er keuzenvakken geschrapt zullen worden.’ Aldus Van der Meulen.

Dit komt nog eens bovenop de aangekondigde langstudeerboete van €3,000 voor studenten die langer dan vijf jaar over hun studie doen. Verschillende studentenvakbonden protesteren hier vrijdag tegen in Den Haag. Waaronder de grootste studentenvakbond van Amsterdam, de ASVA. Zij zetten zich in voor de belangen van studenten, ‘persoonlijke begeleiding kunnen wij helaas niet bieden.’, aldus voorzitter Teun Otte.

Meneer Van der Meulen vertelt dat de grootste oorzaak voor de verliezen bij de recente loonsverhogingen van docenten ligt. De universiteiten hebben ‘hier niet op doorgerekend’. De vakbonden geven de regering de schuld van het geleden verlies. Volgens Van der Meulen heeft het huidige kabinet geen verantwoordelijkheid in de geleden verliezen. ‘Een regering kan niet zo snel beleid uit voeren.’ Aldus Van der Meulen. Volgens hem ligt de oorzaak van het verlies al bij het vorige kabinet.

Ook blijkt het uit het onderzoek van EY dat het verwachte verlies van de universiteiten aan het einde van het jaar zal zijn verdubbeld.

 

Bekijk hieronder de repo van Samuel Faber.

[MAM id=qzfygyJk type=video]

Over de auteur

samuel Faber

Samuel Faber (2002) komt uit Amsterdam en is student aan de school voor journalistiek in Utrecht. Hij is geïnteresseerd in de wereld om zich heen en de verhalen van anderen om die reden is hij ook begonnen aan de studie journalistiek. Samuel is op dit moment nog werkzaam als kok in een Amsterdams restaurant maar hoopt later buitenlandcorrespondent te worden in Mexico waar hij een maand heeft rondgereisd. Verder is Samuel een groot fan van films, hij kijkt en doet daar graag onderzoek naar. Mede dankzij deze interesse zou hij ook documentaires willen maken. Voor tips en andere suggesties is hij bereikbaar via samuel.faber@student.hu.nl