Tussen mode en misstanden: De keerzijde van de catwalk

Tussen mode en misstanden: De keerzijde van de catwalk

Gasten in de studio bij StudioVrijdag l Foto: Milou Brandsma

De modellenwereld staat in de schijnwerpers. Dit niet alleen door de start van het nieuwe seizoen van Holland’s Next Top Model of de show van Victoria’s Secret, maar ook door de documentaire serie ‘Modellenmythe’. De serie gaat in op misstanden in de modellenwereld. Hoe kan het dat deze verschillende beelden zo recht tegenover elkaar staan?

 

In het programma Holland’s Next Top Model gaat een jury, met bekende gezichten in de mode-industrie, samen opzoek naar een nieuw topmodel. In tegenstelling tot eerdere seizoenen is er veel diversiteit aan modellen te zien in het programma. Het draait niet meer alleen om ‘maatje zero’ en een knappe kop, maar de modellen moeten wat uitstralen.

 

Er zijn dan ook veel veranderingen in de modellenwereld geweest als het gaat om inclusiviteit. De laatste jaren is er veel te doen geweest omtrent ‘body-positivity’. Veel bekendheden delen op sociale media dat het oké is om een maatje extra te hebben en er niet voldaan hoeft te worden aan het mega dunne schoonheidsideaal. Dit is hoogst waarschijnlijk een reden dat er dit jaar voor het eerst curvy-modellen mee liepen bij de show van Victoria’s Secret.

 

Toch lijken er nog veel misstanden te zijn. Er zijn zeker positieve veranderingen geweest in de modellenwereld, maar er blijft toch een keerzijde aanzitten. De documentaireserie ‘Modellenmythe’ onthult schokkende verhalen over uitbuiting, manipulatie en de immense druk waar modellen mee te maken krijgen. Door met elkaar in gesprek te blijven en modellen goede begeleiding te bieden in de mode-industrie kan er mogelijk in de toekomst een veilige werksfeer voor iedereen in de modewereld ontstaan.

 

 

Marvy Rieder, ex-model en directeur van The Model’s Health Pledge, gaat in op het onderwerp rondom misstanden in de modewereld. Ze gaat hier met onze presentatoren over in gesprek in onze talkshow. Benieuwd naar haar kijk op dit onderwerp? Bekijk dan het stuk uit de talkshow hieronder.

 

 

Over de auteur

Milou Brandsma

Milou Brandsma (2003), woont in Nijmegen. Ze heeft het vwo in 2021 afgerond aan de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud. Na een tussenjaar is ze begonnen aan de opleiding culturele antropologie en ontwikkelingssociologie. Haar huidige opleiding volgt ze aan de school voor journalistiek in Utrecht.